Máte nedostatok železa? Dopĺňajte si jeho hladinu hémovým železom aspoň 3 mesiace

Ilustračné foto: Shuttestock
Zdroj: Shutterstock
2019-06-21 10:00:00

Železo hrá dôležitú úlohu v mnohých procesoch v organizme. Najviac železa sa nachádza vo forme hemoglobínu v erytrocytoch. Nedostatok železa je aj v 21. storočí celosvetovo najčastejším nutričným deficitom. Trpia ním nielen ľudia v oblastiach s nedostatočnou výživou, ale aj vo vyspelých krajinách.

 

Zásobu železa si nosíme v pečeni

Rozlišujeme až tri stupne nedostatku železa. Zdravý človek má plné hodnoty železa v hemoglobíne v krvi a aj zásobného železa vo forme feritínu v pečeni. Ako ukazuje graf nižšie, prvý stupeň nedostatku železa nastáva vtedy, ak telo úplne spotrebuje zásobné železo z pečene. Tento stav ešte na sebe nepozorujeme, pretože hemoglobín v krvi nám neklesol. Ak straty železa naďalej pokračujú, vyvinie sa druhý stupeň, ktorý nazývame nedostatok železa. Vtedy v organizme chýba už aj časť transportného a funkčného železa, ktoré sa nachádza v enzýmoch, hemoglobíne či myoglobíne. Začína sa prejavovať únava, znížená výkonnosť, bolesti hlavy či celková slabosť. Ak železo nedoplníme a naopak strata pokračuje, nastáva sideropenická anémia, bežnejšie známa ako chudokrvnosť. V tomto štádiu nedostatku železa môžeme pociťovať poruchy spánku a koncentrácie, hučanie v ušiach, zrýchlený tep srdca, zvýšenú citlivosť na chlad, nechutenstvo, vidíme celkové poblednutie kože a slizníc, zvrátenú chuť napr. na zem z črepníku, špongiu alebo omietku a podobne.

Nedostatkom železa sú ohrozené najmä tehotné ženy a ženy so silnou menštruáciou

Je pravdou, že nie vždy nám bežná strava naše potreby železa pokryje. K nedostatku môže dôjsť v niektorých životných situáciách, kedy je výdaj železa vyšší ako jeho príjem zo stravy. Hovoríme napríklad o tehotenstve, opakovanej silnej menštruácii, ohrození môžu byť tiež tínedžeri, ľudia po operácii, pri ktorej stratili veľa krvi, ľudia ktorí majú problémy s trávením a podobne. Počas menštruácie sa u žien nároky na množstvo železa zvyšujú, avšak existujú veľké individuálne rozdiely (1,36 – 3,2 mg/deň). Pokiaľ je strata krvi počas celej menštruácie vyššia ako je normálne, t. j. 80 ml, sú aj nároky na množstvo prijatého železa vyššie ako zvyčajne. V tehotenstve stúpa potreba železa v dôsledku hemodilúcie (riedka krv) a zvýšených nárokov plodu až do 7,5 mg/deň v 3. trimestri. Ak budúca matka nedostatok železa dlhodobo nerieši, môže to mať vážne následky. Riskuje ohrozenie zdravia a života matky aj dieťaťa, hrozí predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa, zvýšené riziko vnútromaternicovej smrti plodu, zvýšená náchylnosť na infekcie u matky, oslabená pôrodná činnosť a ak sa pridruží silné krvácanie počas alebo po pôrode, môže dôjsť až k srdcovému zlyhaniu matky

Hémové železo ako nová možnosť na doplnenie deficitu železa bez tráviacich ťažkostí

Ak zistíme, že máme nedostatok železa, je potrebné doplniť aj jeho zásoby v pečeni. Z tohto dôvodu je potrebné preparát železa užívať aspoň 3 mesiace. Často sa však stáva, že pri užívaní sa dostavia ťažkosti v podobe zápchy, kŕčov alebo hnačky a užívanie ukončíme skôr, ako si doplníme potrebné zásoby železa v pečeni.

V súčasnosti sú už dostupné viaceré práce dokazujúce efektivitu suplementácie fortifikovaným prírodným hémovým železom. „Absorpcia hémového železa bola v klinických štúdiách dokázateľne 5– 7-krát vyššia ako pri nehémovom železe. Priemerne sa vstrebe až 37 % skonzumovaného hémového železa v porovnaní s 5 % nehémového železa,“ spresnil gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček. Hémové železo je preto prirodzeným a najefektívnejším zdrojom železa a jeho absorpcia nie je ovplyvnená zložkami stravy a nespôsobuje tráviace ťažkosti. „V súčasnosti je v lekárňach dostupný na voľný predaj preparát Globifer forte, ktorý obsahuje vysoko efektívne fortifikované hémové železo a je preto vhodný na suplementáciu železa. Globifer forte je dobre tolerovaný a nespôsobuje žiadne tráviace nežiaduce účinky,“ dodáva doktor Juríček.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
hémové železo

2019-06-21 10:00:00  |  Foto: Shutterstock, PR foto  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia