Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najrýchlejší spôsob, ako v tele odhaliť rakovinu: Česi vynašli unikátnu metódu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Českí vedci vyvíjajú unikátnu metódu. Dúfajú, že už v blízkej budúcnosti budú schopní odhaliť rakovinu rýchlo a jednoducho – z niekoľkých kvapiek krvi pacienta. Ľudia, ktorým hrozí návrat rakoviny, tak možno nebudú musieť podstupovať náročné vyšetrenia na jej zachytenie.

 

Nová metóda oncoMonitor by mohla by zavedená do praxe už tento rok. Jej úlohou bude odhaľovať metastázy, resp. recidívu ochorenia u pacientov po operácii či liečbe. Jednoduchosť metódy spočíva v tom, že na rakovinu upozorní z niekoľkých kvapiek krvi. Až doteraz na to lekári mali k dispozícii len rádiologické vyšetrenie, informuje ČT24.

Čítajte viac: Gastroenterológ Rudolf Hrčka: Až pätina ľudí nad 50 má v hrubom čreve aspoň jeden polyp

Princípom metódy ja pamäťová stopa zmutovanej DNA počas výskytu rakoviny. V krvi pacienta, ktorý podstúpil terapiu, potom znovu hľadajú rovnaké mutácie.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

„Pochádzajú len a len z nádoru daného pacienta. Ak skutočne nejaké markery zachytíme, tak ide jednoznačne o to, že sa nádor znovu môže šíriť do krvi,“ uviedol genetik a spoluzakladateľ startupu Elphogene Marek Minárik.

Úspešnosť metódy klinické štúdie síce potvrdili, vedci však budú musieť overiť efektivitu oncoMonitora v praxi, ale aj to, či by test mohli použiť pri rôznych typoch rakoviny. Momentálne sa osvedčila pri karcinóme hrubého čreva.

 

 

Viac o téme: RakovinaKvapka krviOncoMonitor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9