Porovnali príjmy slovenských lekárov: Sumy, z ktorých sa niektorým zakrúti hlava

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-05 05:55:00

Koľko zarábajú slovenskí lekári? Na to sa pozrela mimovládna nezisková organizácia INEKO, ktorá porovnala platy ambulantných súkromných lekárov a lekárov pracujúcich v nemocnici.

Najviac podľa Inštitútu pre ekonomické otázky a sociálne reformy (INEKO) zarábajú kardiológovia a gynekológovia, najmenej neurológovia a internisti. Rozdiel medzi ich platmi je až 2,5-násobný.

Čítajte viac: Veľké porovnanie slovenských nemocníc: Tieto sú špičkou v liečbe cievnej mozgovej príhody!

Experti vo svojej najnovšej analýze vychádzali z verejne dostupných dát Registra účtovných závierok a tiež informácií, ktoré poskytli všetky zdravotné poisťovne. Do analýzy inštitút zahrnul 19 medicínskych odborností.

Najviac zarobili kardiológovia

Lekári zo súkromného ambulantného sektora mali v roku 2017 hrubý mesačný príjem vo výške 2 416 eur, pričom najviac zarobili kardiológovia, gynekológovia, gastroenterológovia a všeobecní lekári pre deti a dorast, ktorých priemerná hrubá mesačná mzda presiahla 3-tisíc eur. Výrazne menej však zarobili neurológovia, internisti, klinickí logopédi, dermatovenerológovia, pneumológovia aj urológovia, ktorých príjem nepresiahol 1 700 eur.

Čítajte viac: Nový rebríček najzdravších národov sveta: Výsledok, ktorý Slovákov doženie k slzám

Údaje o priemerných zárobkoch lekárov podľa INEKO „vychádzajú z oficiálne priznaných príjmov a uplatnených nákladov uvedených v účtovných závierkach poskytovateľov.“ Experti tiež zdôraznili, že do analýzy zahrnuli len ambulancie, ktoré sú právnickými osobami a poskytujú zdravotnú starostlivosť iba v jednej odbornosti.

Pracovať v nemocnici je lukratívnejšie

Ako ďalej skonštatovali analytici, jednou z príčin nedostatku ambulantných lekárov v niektorých regiónoch Slovenska môže byť aj fakt, že zamestnať sa v nemocnici je pre nich lukratívnejšie, pretože lekári pracujúci v ústavných zariadeniach majú zo zákona garantované každoročné mzdové navýšenie vzhľadom na rast priemernej mzdy v hospodárstve. „Minimálna výška základnej zložky mzdy lekára so špecializáciou (bez príplatkov za služby a nadčasy) predstavovala v roku 2017 sumu 2 031 eur,“ doplnili.

Cieľom analýzy podľa expertov nebolo hodnotiť výšku zárobku ambulantných lekárov, ale skvalitniť informáciami o financovaní zdravotníctva a odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov verejnú debatu. Podrobnosti analýzy INEKO zverejnil na svojej stránke.

 

 

 

Hľadáte si novú prácu? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk.

 

Fotogaléria


Tagy:
zdravotníctvo INEKO platy lekárov

2019-06-05 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: INEKO

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia