Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontaminácia, o ktorej sa doteraz nehovorilo: Rieky sú zaplavené kontroverznými látkami

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

V riekach žijú sladkovodné ryby, ktoré spolu s morskými tvoria základ nášho jedálnička. S ich mäsom však nevedomky môžeme konzumovať aj chemické látky s dvojakou tvárou – antibiotiká. Podľa vedcov sú nimi na niektorých miestach sveta rieky doslova zamorené.

 

Koncentrácie antibiotík v niektorých svetoznámych riekach podľa odborníkov prekračujú zdravotné limity až 300-násobne. Prišli na to britskí výskumníci z Univerzity v Yorku, ktorí hľadali stopy po 14 najbežnejšie užívaných liečivách v riekach 72 krajín sveta. Až 65 percent vzoriek vôd obsahovalo antibiotiká.

Čítajte viac: Pozrite sa, čo našli v telách oceánskych rýb: Nové parazity, ktoré sú postrachom konzumentov

Najčastejšie išlo o metronidazol, predpisovaný pri liečbe infekcií kože sliznice úst, ktorý v Bangladéši prekročil bezpečné zdravotné limity až 300-násobne. Ďalšou látkou bol trimetoprím užívaný pri infekciách močových ciest, ktorý výskumníci našli na 307 zo 711 testovaných miest. Našli tiež ciproflaxacín, používaný na liečbu viacerých bakteriálnych ochorení.

Čítajte viac: Testovali obsah ľudskej stolice, výsledok zhrozil: Pozrite sa, čo pláva telom každého z nás!

Odborníci spresnili, že úrovne koncentrácií antibiotík boli najčastejšie prekročené v Ázii a Afrike, potom nasledovali niektoré lokality v Európe, Severnej a Južnej Amerike. Výsledky podľa nich naznačujú, že kontaminácia vôd antibiotikami je globálnym problémom.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pohorela aj lokalita v Rakúsku

Najhoršie výsledky vedci namerali v Bangladéši, Keni, Ghane, Pakistane a Nigérii a medzi najviac zanesenými oblasťami sa objavila aj lokalita v Rakúsku, informuje Sciencedaily.com. Podľa odborníkov kontaminácia súvisí s blízkosťou čističiek odpadových vôd, skládok či splaškov.

Vedci sledovali koncentrácie antibiotík vo viacerých známych európskych riekach vrátane Dunaja či svetoznámej Temže, Tigrisu alebo Seiny. Odbery na mnohých miestach sveta potvrdili najhoršie obavy vedcov – až doteraz podľa nich neboli uskutočnené výskumy podobného globálneho rozmeru a navrhujú, aby sa venovalo viac investícií a pozornosti infraštruktúre na čistenie odpadových vôd a zamorených lokalít.

Mikroplasty v pitnej vode

Okrem antibiotík sú veľkým problémom enviromentálnej krízy aj mikroplasty, ktoré sa podľa organizácie Orb Media nachádzali až v 83 kontrolovaných vzorkách z pitných vôd. Vedci sa domnievajú, že vodu kontaminovanú mikročasticami plastu pijú milióny ľudí po celom svete, teda aj Európania. Prítomnosť mikroplastov v pitnej vode potvrdil aj Ústav pre hydrodynamiku Akadémie vied ČR. 

Viac o téme: VodaAntibiotikáKontaminácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9