Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovákom predstavia inovácie v zdravotníctve: Výrobcovia liekov spúšťajú novú kampaň

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Výrobcovia liekov spúšťajú kampaň Máme na viac!. Prostredníctvom nej chcú slovenskej verejnosti vysvetliť prínos inovácií v zdravotníctve. Lekári a vedci ju odštartovali na minulotýždňovej tlačovej konferencii. Kampaň bude pozostávať z dvoch častí. Vypovedať bude o tom, ako technologické inovácie robia život pohodlnejším, šetria peniaze a námahu. Hovoriť bude aj o úspechoch Slovákov v tejto oblasti.

 

Výkonná riaditeľka Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) Katarína Slezáková pre TASR priblížila, že dôvodom spustenia kampane je zamyslenie sa nad budúcnosťou slovenského zdravotníctva. „Naši ľudia často ani nevedia, aké nové, inovatívne liečby prichádzajú na trh. Hodnotu inovácií začína človek vnímať až vtedy, keď sa stane sám pacientom. Do budúcna inovatívny farmaceutický priemysel má vo vývoji 7 000 liekov. Reagujeme tak na nenaplnené medicínske potreby. Vyvíjame lieky v takých oblastiach, ako sú onkológia, srdcovo-cievne ochorenia, pretože nám narastá počet týchto pacientov. Ale zároveň sa vyvíjame aj v oblasti imunológie, infekčných ochorení či neurológie,“ priblížila.

Čítajte viac: Veľká kontrola imunity Slovákov: Najrizikovejší vek je úplne iný, než si mnohí myslia!

Ako pripomenula, populácia starne. Zvyšuje sa počet pacientov s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou. Taktiež si myslí, že Slovensko má dostatok vedcov, výskumníkov, lekárov, start-upistov. Práve s nimi by AIFP rada viedla diskusiu a hľadala riešenia, ako by sa slovenskí pacienti dostávali k inováciám. „Kampaň bude v dvoch líniách. Realizovať sa bude počas celého roka 2019. Jednou časťou je komunikácia zameraná smerom na širokú verejnosť. Budeme komunikovať o hodnote inovácií v rôznych terapeutických oblastiach. Druhá časť bude práve o diskusiách s odbornou verejnosťou. Na konci by sme mali prísť so súborom odporúčaní, ktoré majú byť použité na ďalšie smerovanie slovenského zdravotníctva,“ spresnila Slezáková.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci potrebujú inovácie

Primár oddelenia klinickej imunológie a alergiológie Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Miloš Jeseňák si myslí, že na Slovensku pôsobí množstvo talentovaných odborníkov. Tí práve vďaka inováciám dokážu naplno rozvinúť svoj potenciál a pomáhať pacientom. „Medicína napreduje každým dňom a pacientovi tak prináša čoraz komfortnejšiu liečbu, novú nádej, respektíve kvalitnejší život pre tých, ktorí trpia nevyliečiteľnými ochoreniami,“ povedal.

Podľa vedúceho Jednotky klinického výskumu v oblasti vnútorného lekárstva Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Jána Kyseloviča vzťah vedeckých inštitúcií, univerzít, súkromného sektora a štátu je mimoriadne dôležitý. „Iba ak v tomto súkolesí všetko pracuje tak, ako má, zavádzanie inovácií je plynulé a v správnej forme a včas sa dostane k pacientovi,“ uzavrel.

 

Viac o téme: Inovácie v zdravotníctveKampaň Máme na viac!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9