Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prvý apríl je DNES v uliciach výnimočný: Stretnúť môžete aj týchto klaunov!

Zdravotný klaun. Foto: Červený nos Clowndoctors Zobraziť galériu (3)
Zdravotný klaun. Foto: Červený nos Clowndoctors (Zdroj: Červený nos Clowndoctors)

Zdravotní klauni vyjdú 1. apríla do ulíc. Stretnúť ich bude možné najmä v mestách, v ktorých má Červený nos svoje regionálne tímy, teda v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Klauni sa objavia nielen v uliciach a na námestiach, ale aj v mestskej hromadnej doprave, vo vlakoch a na železničných či autobusových staniciach. Do akcie sa zapojí vyše 40 zdravotných klaunov.

„Ideou je, aby zdravotných klaunov mohli stretnúť aj ľudia, ktorí inak na to nemajú príležitosť,“ vysvetľuje umelecký riaditeľ občianskeho združenia (OZ) Červený nos Clowndoctors Pavel Mihaľák.  

Čítajte viac: Práca, ktorú zvládnu len najcitlivejší a najvtipnejší: VIDEO Takto bavia deti zdravotní klauni

„Chceme im predstaviť naše združenie a našu prácu. Dôležité sú pritom moment prekvapenia, nabúranie rutiny a v konečnom dôsledku zlepšenie nálady. Je to vzorec, na ktorom je postavené ‚klaunovanie' v nemocnici,“ objasňuje Mihaľák. Združenie pripravilo takéto prekvapenie pre verejnosť pri príležitosti svojich 15. narodenín, ktoré oslávi začiatkom apríla. Klauni budú chodiť vo dvojiciach alebo v menších skupinách.

Foto: Červený nos Clowndoctors
Zobraziť galériu (3)
Foto: Červený nos Clowndoctors  (Zdroj: Červený nos Clowndoctors)

Cieľom zdravotných klaunov, ktorí pracujú v nemocniciach či seniorských zariadeniach po celom Slovensku, je zlepšenie nálady, uvoľnenie stresu a napätia, odbúranie strachu a navodenie psychickej pohody, ktorá môže podporiť lepší proces liečby, chuť do života a u detí napríklad aj ochotu spolupracovať. Až 60 profesionálnych zdravotných klaunov prináša radosť a smiech chorým deťom v nemocniciach, ale aj v intenzívnej domácej a paliatívnej starostlivosti, deťom s kombinovaným postihnutím, ale tiež seniorom v domovoch dôchodcov či dospelým pacientom. Pravidelne navštevujú 53 nemocníc a 29 seniorských zariadení na Slovensku.

Foto: Červený nos Clowndoctors
Zobraziť galériu (3)
Foto: Červený nos Clowndoctors  (Zdroj: Červený nos Clowndoctors)

Viac o téme: Prvý aprílZdravotní klauni
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9