Česi ohlásili nevídaný úspech: Objavili zlúčeninu, ktorá by mohla poraziť rakovinu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-21 22:00:00

Objav vedcov z Regionálneho centra pokročilých technológií a materiálov (RCPTM) Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci by mohol výrazne zlepšiť liečbu nádorových ochorení. Vyvinuli totiž látku s obsahom prechodného kovu, tantalu, s unikátnou protinádorovou účinnosťou. Vynález olomouckých vedcov už chráni národný patent.

 

Vedúci výskumnej skupiny RCPTM Zdeněk Trávníček pre ČTK povedal, že tantal je v zdravotníctve používaný ako súčasť špeciálnych zliatin napríklad na výrobu chirurgických implantátov či nástrojov. Vedci z jeho výskumnej skupiny ale tantal využili pri vývoji tzv. organokovových zlúčenín, ktoré majú výraznú protinádorovú účinnosť voči skupine štyroch ľudských nádorových línií.

Čítajte viac: VIDEO Marián sa vyliečil z rakoviny hrubého čreva: Rada, ktorá môže zachrániť aj vás

„Výsledky štúdií na bunkových modeloch podporili následné testy toxicity na laboratórnych zvieratách. Potvrdzujú vysokú protinádorovú aktivitu týchto látok a ich zanedbateľnú toxicitu voči zdravým bunkám, čo predstavuje v praxi často nevídaný potenciál pre praktickú aplikáciu,“ uviedol Trávníček.

Objav čaká náročné klinické skúšanie

Protinádorovú aktivitu komplexov tantalu výskumníci overili na nádorových líniách ľudského osteosarkómu, čo je nádorové ochorenie kostí, aj na rakovine hrubého čreva a konečníka, karcinómu vaječníkov a karcinómu vaječníkov. „Je však potrebné zdôrazniť, že aj napriek veľmi pozitívnym prvotným výsledkom skúmania ešte povedie pomerne časovo dlhá cesta k prípadnému reálnemu využitiu týchto látok ako liečiv. Látky musia prejsť náročnou procedúrou predklinického aj klinického hodnotenia,“ upozornil Zdeněk Dvořák, ktorý sa na výskume podieľal.

Kovy s protinádorovým účinkom

Po tantale siahli olomouckí vedci pri príprave organokovových zlúčenín s protinádorovým účinkom prvýkrát. V minulosti vyvíjali látky napríklad na báze platiny či zlata. Teraz odborníci na celom svete podľa Trávníčka tiež upierajú veľkú pozornosť k dvom ťažkým platinovým kovom, a to na osmium a irídium, a dosahujú s nimi pomerne dobré výsledky. „Povedali sme si, že zlúčeniny tantalu by mohli fungovať obdobne, a ono to vyšlo. Šťastie praje pripraveným,“ podotkol Trávníček.

Novo vyvinuté látky chráni národný patent. „Národný patentový úrad pri rozhodovaní posudzoval nielen novosť a originalitu vynálezu, ale aj možnú priemyselnú aplikovateľnosť navrhnutých zlúčenín. Na udelený patent nadväzuje publikácia rovnakého výskumného tímu uverejnená v prestížnom chemickom časopise Chemical Communications, v ktorom bola publikovaná pilotná štúdia riešiaca túto problematiku,“ povedal člen výskumného tímu Pavel Štarha.

Univerzita Palackého získala vďaka vedeckým výsledkom Trávníčkovho tímu v uplynulých desiatich rokoch 15 národných patentov a dva európske patenty, ktoré poskytujú právnu ochranu pre prípadné využitie biologicky aktívnych komplexných zlúčenín ako potenciálnych liečiv závažných nádorových alebo zápalových ochorení.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina tantal

2019-03-21 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia