Z vysnívanej dovolenky v horách si doviezli raritnú chorobu: Mnohí o nej desaťročia nepočuli!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-20 17:00:00

Konzumovať nepasterizované mliečne výrobky sa v cudzine nevypláca – najmä v krajinách s tradičným spôsobom života. Na vlastnej koži sa o tom presvedčili českí turisti, ktorí nemali odvahu odmietnuť pohostinnosť miestnych obyvateľov a nakazili sa brucelózou.

 

Štyria ľudia z Opavska sa na dovolenke v Arménsku nakazili brucelózou, ktorá bola na území Českej republiky pred 60 rokmi vykynožená. Miestni obyvatelia ich totiž pohostili čerstvým mliekom a syrom, ktoré neboli tepelne upravené.

Napáda hlavne pečeň

Infekcia sa na človeka prenáša zo zvierat, napáda hlavne pečeň a spôsobuje depresívne stavy. V druhej polovici minulého roka sa cestovatelia postupne dostali do starostlivosti lekárov opavskej nemocnice, ktorým sa až v decembri podarilo infekčné ochorenie po sérii testov diagnostikovať, uviedol primár infekčného oddelenia Sliezskej nemocnice v Opave Petr Kümpel.

Čítajte viac: Na dovolenku s očkovaním: Brušný týfus môžete chytiť aj na Slovensku, hovorí lekárka

Najprv sa zdravotné ťažkosti objavili u dvadsaťročnej študentky Barbory. S kamarátkou a jej rodičmi Arménsko navštívila vlani v júli. Jej zdravotný stav sa zhoršil v septembri. Sťažovala sa na bolesť v oblasti bedier, bývala nezvyčajne unavená a bolievala ju hlava. Opakovane sa u nej vyskytol zápal mozgových blán. Brucelózu jej diagnostikovali až v decembri.

Nový typ baktérie

„Neobvyklý a nepriaznivý stav pacientky, kolísajúci ako na hojdačke, sme konzultovali s kolegami z Prahy a Olomouca. Zisťovali sme, či nejde napríklad o reumatické, krvné alebo autoimunitné ochorenie. Opakovane sme vykonali veľkú škálu sérologických vyšetrení. Vrátane brucelózy, ktorá tu bola naposledy pred 60 rokmi. Všetky testy v laboratóriách vyšli negatívne,“ dodal Kümpel.

Mladá lekárka z oddelenia napokon prišla s myšlienkou, že by mohlo ísť o iný typ Brucelly, ktorý bežné testy nemusia zachytiť. Preto boli vzorky krvi odoslané na špeciálne vyšetrenie veterinárom do Olomouca. Až vtedy sa diagnóza potvrdila. Začiatkom decembra začala brať študentka cielené antibiotiká, ktoré by mali viesť k jej úplnému uzdraveniu.

Konzumovali čerstvé mlieko a syry

Postupne ale k lekárom prišli ďalší traja cestovatelia, ktorí boli v Arménsku tiež a spoločne s ňou v horách popíjali kozie mlieko. „Tamojší ľudia sú pohostinní. Nikoho z nás nenapadlo, že tie fantastické syry a mlieko môžu byť nakazené. Samozrejme, tiež nemuseli byť nakazené úplne všetky, ale skôr len jeden. Ktorý, to sa už nikdy nedozvieme,“ povedala pacientka Barbora Mludková.

Brucelózu poznalo aj Československo

Brucelóza je závažná infekcia, ktorá sa vyskytuje u domácich a divých zvierat. V Československu bola v šesťdesiatych rokoch minulého storočia u domácich zvierat pomocou zložitého a nákladného komplexného programu odstránená. Vyhubená je aj vo väčšine rozvinutých krajín. Človek sa môže infekciou nakaziť cez poranenú kožu, spojovky alebo aj konzumáciou nevhodne upraveného mlieka a mliečnych výrobkov chorých zvierat. Brucelóza sa lieči dlhodobým užívaním antibiotík. Infekcia napáda napríklad pečeň.

Fotogaléria


Tagy:
Arménsko kozí syr brucelóza čerstvé mlieko

2019-03-20 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia