Nový rebríček najzdravších národov sveta: Výsledok, ktorý Slovákov doženie k slzám

Ilustračné foto (Spišský Štvrtok): Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-19 12:00:00

V desiatke najzdravších krajín sveta sa nachádzajú štyri európske krajiny, Slovensko by ste však medzi nimi hľadali márne. Z porovnania svetových ekonomík, ktoré pripravila spoločnosť Bloomberg, pre nás vyplynulo nelichotivé miesto v piatej dekáde.

V rebríčku najzdravších krajín sveta podľa spoločnosti Bloomberg sme sa umiestnili na 45. mieste. Prvé miesto zo 169 krajín obsadilo Španielsko, druhé Taliansko, tretie Island, štvrté Japonsko a piate Švajčiarsko. V predchádzajúcom rebríčku z roku 2017 bolo prvé Taliansko a Španielsko sa teraz na prvú priečku vyšplhalo zo šiesteho miesta. Slovensko bolo vtedy na 46. pozícii a medzičasom si posunulo o jedno miesto.

Čítajte viac: Nedosiahneme ani na priemer: Slováci žijú kratšie než inde v Európe, pozrite sa, o koľko

Šiestou najzdravšou krajinou je podľa Bloombergu Švédsko, potom nasledujú Austrália, Singapur, Nórsko a Izrael.

Čítajte viac: Najnovšie porovnanie zdravotníctva v Európe: Pád Slovenska o niekoľko miest

V aktuálnom roku nás predbehol Brunej (44.), Albánsko (43.) či Bosna a Hercegovina (42) aj niektorí susedia - Poľsko skončilo 40., Česko 29. a Rakúsko 13.

Dlhovekosť a zdravá strava

Index najzdravších krajín sveta vychádzal z porovnaní viacerých faktorov, ktoré vplývajú na kvalitu a dĺžku života. Spomedzi všetkých krajín má Španielsko aktuálne najvyššiu priemernú očakávanú dĺžku života. Podľa odhadov sa v roku 2040 dožije priemerný Španiel 86 rokov, čím prekoná aj priemerného Japonca. Za posledné roky tiež v Španielsku vďaka dobrej a dostupnej zdravotnej starostlivosti klesla úmrtnosť na rakovinu a kardiovaskulárne choroby, informuje portál Bloomberg.com.

Odborníci sa zároveň domnievajú, že do pozitívnych účinkov na zdravie sa premieta aj kuchyňa prímorských národov, v ktorej sa nešetrí olivovým olejom a na tanieri sa často objavujú ryby a plody mora vrátane hojného množstva zeleniny. Zrejme preto rebríčku kraľujú prímorské národy.

Fotogaléria


Tagy:
Bloomberg rebríček najzdravších krajín 2019

2019-03-19 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia