Miesta, kde môžete nakazené kliešte stretnúť už TERAZ: Prebudili sa rekordne skoro!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-14 22:00:00

Bez repelentu a pinzety by ste do prírody nemali chodiť ani na sklonku zimy. Podľa odborníkov sa už kliešťová sezóna začala s príchodom prvého predjarného oteplenia. Na to, aby kliešte vyrazili na lov, im stačia aj nepatrné náznaky jari, pretože tolerujú i nižšie teploty.

 

Podľa odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR začínajú byť kliešte aktívne už pri teplote od ôsmich do desiatich stupňov Celzia a tento rok zaznamenali ich výskyt rekordne skoro – v prírode sa objavili už vo februári.

Čítajte viac: Ľudia s touto krvnou skupinou, majte sa na pozore: Ste najviac ohrození kliešťami!

Darí sa im aj vo vyšších polohách

„Malé parazity sa vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, v záhradách, v parkoch i v lesoch, ale v posledných rokoch v dôsledku klimatických zmien sa dostávajú aj do vyšších zemepisných polôh. Lezú vždy od zeme smerom hore a striehnu na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Obľubujú najmä dubovo-hrabové lesy do nadmorskej výšky šesťsto až osemsto metrov. Na lesných chodníkoch i na okrajoch lesa a čistiniek bývajú ich obeťou zvieratá, samička kliešťa sa z nich nacicia krvi, odpadne do trávy a vyloží vajíčka. Infikované kliešte prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu,“ varujú epidemiológovia na stránke ÚVZ SR.

Kde striehne najviac nakazených kliešťov?

Podľa odborníkov sa najviac nakazených kliešťov vyskytuje v oblasti pozdĺž Váhu, kde býva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu. „Endemickými oblasťami sú aj juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tríbeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, ďalej oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín,“ dopĺňajú.

 

Fotogaléria


Tagy:
kliešť kliešťová encefalitída

2019-03-14 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: ÚVZ SR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia