Sprevádza ho dýchavičnosť aj bolesť na hrudníku: Syndróm, ktorý môže postihnúť aj vás!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-11 22:00:00

Smutná udalosť v živote môže viesť k poškodeniu srdca – ľudovo sa tomuto druhu smútku hovorí „zlomené srdce“. Vedci zistili, že príčina sa ukrýva v hlave.

Švajčiarski vedci pozorovali ľudí so zriedkavým a neobvyklým stavom nazývaným syndróm zlomeného srdca. K oslabeniu a zlyhávaniu srdca dochádza náhle, často po stresujúcej a emotívnej udalosti, akou je napríklad strata blízkej osoby. Ide o málo prebádanú oblasť, podľa odborného časopisu European Heart Journal zohráva svoju úlohu myseľ reagujúca na stres.

Čítajte viac: Ako často chodíte na záchod? Číslo, ktoré môže signalizovať infarkt!

Syndróm zlomeného srdca, známy tiež ako takotsubo syndróm - referujúc na tvar srdca u ľudí s týmto stavom, ktorý pripomína japonskú nádobu - môže spôsobiť šok. Odlišuje sa od zlyhania srdca, ktoré spôsobuje upchatie cievy, má však rovnaké príznaky vrátane dýchavičnosti a bolesti na hrudníku. Spúšťačom je často nešťastná udalosť, avšak spojitosť môže mať aj udalosť veľmi vzrušujúca ako svadba alebo nové zamestnanie. Môže to byť dočasný stav, keď sa srdcový sval zotaví v priebehu niekoľkých dní, týždňov alebo mesiacov, no v niektorých prípadoch môže viesť až k úmrtiu.

Podľa odhadov môže syndróm zlomeného srdca iba vo Veľkej Británii postihnúť ročne približne dva a pol tisíc ľudí. Presná príčina zatiaľ nie je známa, podľa odborníkov však môže ísť o zvýšenú hladinu stresových hormónov ako adrenalí, píše BBC.

 


Tagy:
syndróm zlomeného srdca

2019-03-11 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia