Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

3 jasné signály, ktoré napovedia, že vám hrozí sivý zákal

PR článok
(Zdroj: PR foto)

Napriek tomu, že starnutie zraku si najčastejšie spájame s vetchozrakosťou, podobne rozšírená je aj katarakta, známa skôr ako šedý zákal.

Po šesťdesiatke trápi katarakta asi polovicu populácie a väčšina ľudí nad 75 rokov ňou trpí aspoň na jednom oku. Vzniká z viacerých príčin: po vírusovom ochorení v tehotenstve dieťaťu hrozí vrodený šedý zákal, po úrazoch oka sa zase môže objaviť traumatická katarakta. Niekedy vzniká ako sprievodný jav iných ochorení (cukrovka, reuma…), najčastejšie je však sivý zákal diagnostikovaný ako prejav stúpajúceho veku.

Katarakta je zároveň celosvetovo jednou z najbežnejších príčin oslepnutia. A čo je najdôležitejšie – hrozí každému z nás. Našťastie, na Slovensku je jej odstránenie plne hradené zdravotnou poisťovňou. Mali by ste preto venovať dostatočnú pozornosť znakom, ktoré môžu signalizovať nástup šedého zákalu, a včas navštíviť špecializovanú očnú kliniku. Ako teda spozorujete nástup katarakty?

Spočiatku nemusí sivý zákal videnie nijako ovplyvňovať. Zakalenie sa však postupne zväčšuje, videnie sa zhoršuje a postihnutý môže dokonca prestať vidieť. Človek postihnutý kataraktou pritom nepociťuje žiadne podráždenie očí, bolesť ani iné problémy. Až rozsiahly sivý zákal je na oku vidieť.

1. Pred očami vnímate „závoj“

Sivý zákal je jednoducho povedané strata priehľadnosti vašej očnej šošovky. V oku dôjde k chemickým zmenám bielkovín, ktoré postupne spôsobia kalenie pôvodne priehľadnej šošovky do biela. Tzv. beľmo sa dá vo vysokom štádiu ochorenia spozorovať na zreničke pacienta aj voľným okom. A práve toto zakalenie spôsobuje zhoršenie videnia. Obraz, ktorý ste predtým vnímali jasne, sa vám zrazu javí ako zahmlený, a sýte farby postupne vidíte ako viac a viac vyblednuté.

2. Cítite, že strácate ostrosť videnia

Zastreté videnie prirodzene spôsobí aj to, že sa zníži vaša zraková ostrosť. Kvôli katarakte jednoducho nevidíte kontúry objektov jasne, čo môže spôsobiť narastajúce problémy aj v každodennom živote. S odstránením šedého zákalu preto netreba vyčkávať, väčšina pacientov k zákroku pristupuje, keď beľmo ovplyvňuje napríklad ich prácu, čítanie či šoférovanie. Ak ste navyše pred nástupom katarakty trpeli krátkozrakosťou, tá sa môže výrazne zhoršiť.

3. Máte zvýšenú citlivosť na svetlo

Katarakta spôsobí ešte jednu ľahko spozorovateľnú nepríjemnosť, a to mimoriadnu citlivosť na jasné svetlo. Cez zakalenie vašej očnej šošovky sa totiž lúče svetla budú rozptyľovať oveľa intenzívnejšie, čo mnohým ľuďom spôsobuje v bežnom živote nepríjemné až bolestívé oslnenie. Predstavte si to približne tak, ako keď svieti slnko v hmlistý deň – samotné slnko cez opar nevidíte, ale jeho lúče sa v hmle lámu a rozptyl spôsobuje mimoriadne ostré svetlo, ktoré nás núti žmúriť.

Spozorovali ste príznaky sivého zákalu?

Vyliečiť kataraktu dioptrickými okuliarmi či liekmi nie je možné, jediným spôsobom je chirurgický zákrok. Počas neho chirurg odstráni pôvodnú, zakalenú šošovku a nahradí ju umelou, ktorou môže zároveň skorigovať aj ďalšie zrakové chyby, ako krátkozrakosť či ďalekozrakosť. Operácia šedého zákalu je bezbolestná a prebieha ambulantne v lokálnej anestéze. Po šetrnej jednodňovej mikrochirurgii odchádzate domov a očný lekár vás ďalej sleduje počas priebežných ambulantných kontrol.

Viac o téme: Sivý zákal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9