Zápasíte s vysokým krvným tlakom? Možno vám v tele chýba aj tento minerál!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-05 05:55:00

Vysoký krvný tlak máva mnoho príčin. Je klasickou chorobou vystresovaných a obéznych ľudí, no nevyhýba sa ani častým konzumentom nezdravých a presolených jedál či alkoholu. Riziko vysokého krvného tlaku prirodzene trápi ľudí vo vyššom veku. Vedci si však všimli, že môže súvisieť aj s nedostatkom dôležitého minerálu.

 

Podľa štúdie zverejnenej v magazíne American Journal of Physiology/Renal Physiology by mohol byť vysoký krvný tlak spojený s nedostatkom zinku v organizme, resp. viesť k deficitu tohto minerálu. Vedci totiž našli vzťah medzi hypertenziou a nižšou hladinou tohto prvku.

Čítajte viac: Čo dokáže napáchať obyčajný grapefruit: Stačí jedna CHYBA a môžete skončiť na pohotovosti!

Zinok je predovšetkým stimulantom imunity, ale chráni tiež srdcovo-cievny systém. Jeho prirodzeným zdrojom je napríklad mäso, mliečne výrobky, orechy a semená, či niektoré druhy zeleniny (brokolica, špenát...) a tiež strukoviny.

Zinok ako krotiteľ krvného tlaku?

Výskumníci si všimli, že pacienti s cukrovkou druhého typu alebo chronickým ochorením obličiek častejšie trpia deficitom zinku. Takisto ich trápi vyšší krvný tlak.

Či je pôvodcom nedostatku zinku vysoký krvný tlak alebo naopak, to vedci zatiaľ netušia, no objavenie súvislosti medzi zinkom a tlakom je prinajmenšom zaujímavé. Navyše, aj iné predchádzajúce štúdie na tento vzťah poukázali. Príkladom z praxe môžu byť experimenty na potkanoch, u ktorých dochádza po zvýšenej konzumácii soli k rozvoju hypertenzie, ale tiež k poklesu hladín zinku, uvádza Medicalnewstoday.com.

Výška krvného tlaku je viazaná aj na správnu funkciu obličiek a absorpciu sodíka. Keď je sodík neefektívne vylučovaný močom, dôsledkom je zvýšenie krvného tlaku. Regulátorom tohto procesu by podľa odborníkov mohol byť práve zinok. Ak sa táto hypotéza potvrdí, terapia hypertenzie by mohla nadobudnúť nový rozmer, myslia si experti.

Fotogaléria


Tagy:
hypertenzia zinok vysoký krvný tlak

2019-02-05 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia