Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandalózne VIDEO z bitúnka, mäso z chorých kráv prišlo aj na Slovensko: Takto ho spoznáte!

Reprofoto: TVN24 Zobraziť galériu (3)
Reprofoto: TVN24 (Zdroj: Youtube/Superwizjer TVN)

Poľskom otriasa mäsový škandál, ktorý zasahuje aj okolité krajiny. Tamojšia polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér poľskej televízie TVN24. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR sa mäso dostalo aj na Slovensko.

 

Uplynulý víkend odvysielala poľská televízia TVN24 nelegálne praktiky jedného z poľských bitúnkov na severovýchode krajiny, kde malo dochádzať k nezákonnému zabíjaniu dobytka.

Čítajte viac: Ďalší dôkaz, odteraz sa zrieknete červeného mäsa: Účinok, ktorý ticho snová pohromu!

Reportér televízie TVN24 zachytil na videu viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, a ktoré často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

Podľa hlavného poľského veterinára Panela Niemczuka dostali veterinárni inšpektori i polícia už skôr tip na bitúnok pri meste Ostrów Mazowiecka. V noci zo 14. na 15. januára na tomto mieste objavili osem chorých kráv a rozhodli sa ich „bezodkladne usmrtiť, aby ukončili ich trápenie“. „Počas tejto kontroly boli identifikovaní majitelia zvierat i predajca, ktorý prevážal dobytok nevhodný na transport a tiež pracovníci bitúnkov zodpovední za podmienky, v akých zvieratá boli,“ uviedol Niemczuk vo vyhlásení. 

Poľsko vyváža do EÚ tony mäsa

Veterinárni inšpektori teraz preverujú aj ďalšie bitúnky v oblasti, zatiaľ čo polícia sa snaží identifikovať možných predajcov mäsa z chorého dobytka. Podľa Eurostatu, štatistického úradu EÚ, je Poľsko na základe údajov z bitúnkov siedmym najväčším producentom hovädzieho mäsa v EÚ. V roku 2017 predstavovala jeho produkcia hovädzieho až 558 000 ton.

Nie je vylúčené, že pokútne mäso z bitúnku v Poľsku je aj na Slovensku. Uviedla to vo svojej reakcii na ilegálne obchodovanie s chorým dobytkom šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS).

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Zobraziť galériu (3)
Foto: TASR/Radovan Stoklasa  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Dostalo sa aj k nám

Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR sa mäso z chorých kráv dostalo do slovenských prevádzok.

Ako k situácii uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, „kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené, kde vieme, že potravina prešla našou kompletnou kontrolou od chovu, cez porážky, cez spracovanie mäsa až na pulty.“ 

Foto: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite
Zobraziť galériu (3)
Foto: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite  (Zdroj: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Na zlé mäso upozorňuje farba aj zápach

Ako pre Vyšetrenie priblížila Paulína Kojnok zo ŠVPS SR, „mäso z chorého zvieraťa má neprirodzenú farbu, zmenenú konzistenciu, nie je pružné, je suché z dôvodu uvoľnenia štiav zo svalových buniek. Zmena farby závisí od charakteru ochorenia zvieraťa. U dlhodobých ochoreniach väčšinou nastupuje bledosť svaloviny s ikterickým žltým zafarbením, mení sa vôňa mäsa, môže byť prítomný hnilobný zápach, zápach po moči alebo cudzí zápach po použitých liečivách.“

Spotrebiteľa môžu ohroziť viaceré infekčné ochorenia, napríklad salmonelóza, pasterelóza, chlamydióza, paratuberkulóza, parazitárne ochorenia, ale tiež obsah reziduálnych látok v mäse po použití veterinárnych liečiv (antibiotík, hormóny atď.), dopĺňa ŠVPS SR.

Ak mäso vyzerá neprirodzene, teda má neobvyklú farbu, jeho povrch je oslizený alebo má nepríjemný zápach, nie je podľa Daše Račkovej z Úradu verejného zdravotníctva SR vhodné na konzumáciu. Nanajvýš opatrní by sme mali byť vtedy, ak mäso nebolo dostatočne tepelne upravené, teda ak nedosiahla v jeho jadre požadovaná teplota (napr. aspoň 60 stupňov Celzia) a jej pôsobenie nevyhnutný čas (najmenej 20 min.).“

 

Viac o téme: Hovädzie mäsoPoľský bitúnokChoré kravy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9