Tajný spúšťač ochorenia, ktoré pozvoľna vykráda mozog? Tohto obyvateľa má v tele každý z nás!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-11 06:00:00

Z mikroskopickej huby, ktorá sa bežne nachádza v našich ústach, črevách či na slizniciach pohlavných orgánov, sa môže ticho stať votrelec v jednej z najchránenejších častí ľudského tela. Výskumníci s hrôzou zisťujú, ako veľmi sú schopnosti kvasiniek rafinované vo vzťahu k ľudskej imunite.

 

V prestížnom magazíne Nature Communications sa objavilo znepokojivé zistenie v súvislosti so známym druhom kvasiniek Candida albicans, ktoré sú bežnou súčasťou ľudskej mikroflóry. Výskumníci z univerzity Baylor College of Medicine v Houstone zistili, že premnožené kvasinky dokážu krvnou cestou preniknúť až do mozgových štruktúr, kde môžu vyvolať zápalovú reakciu.

Čítajte viac: Kvasinky sú všade okolo nás: Väčšina ľudí verí fáme, ktorá z choroby obviňuje cukor

U myší, na ktorých správanie druhu Candida albicans vedci testovali, došlo po kvasinkovej infekcii k dočasnej poruche pamäti. V mozgov pokusných zvierat vznikali abnormálne útvary vykazujúce podobné znaky ako plaky pri Alzheimerovej chorobe a vedci v tejto súvislosti uvažujú, či by dlhodobá infekcia kvasinkami mohla mať neurologické následky.

Od alergií až po infekcie mozgu

Ako pre médiá uviedol vedúci autor štúdie, profesor David B. Corry, klinické štúdie naznačujú, že huby môžu byť príčinou alergických ochorení dýchacích ciest, napríklad astmy. Takisto môžu byť vyvolávajúcou príčinou sepsy. Výskumníci ich tiež v poslednom období začali spájať so zvýšeným rizikom demencie. Preto tím okolo Corryho začal skúmať možnosť, že by huby dokázali infikovať mozog.

Keď kvasinky druhu Candida albicans vpustili do krvného obehu myší, s údivom sledovali, čo sa dialo ďalej. Kandidy dokázali bez problémov prekonať krvno-mozgovú bariéru, ktorá chráni mozog pred rôznymi molekulami a škodlivými mikroorganizmami.

Netušená príčina Alzheimerovej choroby?

Dôsledkom migrácie kvasiniek bola zápalová reakcia v mozgu, čo sa odrazilo v narušení priestorových schopností infikovaných myší. Zaujímavé bolo, že aj po potlačení kvasinkovej infekcie u myší pretrvali neurologické následky ešte niekoľko dní – v ich mozgoch vznikali amyloidné plaky, ktoré sú typické pre obávanú Alzheimerovu chorobu.

Vedci sa domnievajú, že by sa do určitej miery a v určitých prípadoch mohli na vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako Alzheimerova či Parkinsonova choroba, podieľať aj mikroskopické huby. Je teda celkom možné, že v imunitnom systéme existujú doposiaľ nepreskúmané „diery“, ktoré sú tajnou cestou útoku mikroorganizmov.

Fotogaléria


Tagy:
mozog kvasinky Candida albicans

2019-01-11 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia