Študent zubného lekárstva testuje: Hydrosonická kefka je investícia do zdravia

Zdroj: PR článok
2018-11-16 10:00:00

Novú hydrosonickú kefku som prvýkrát zahliadol na švajčiarskom instagrame Curaprox. A som rád, že sa dostala aj na slovenský trh. Hneď som sa ju rozhodol vyskúšať. Okrem iného aj preto, že ako študent zubného lekárstva viem, kde majú pacienti najväčšie medzery v starostlivosti o ústne zdravie.


Už je doma! Unboxing

V krabici sa nachádza cestovné balenie so samotnou kefkou. Nájdeme tu aj tri hlavičky a, samozrejme, nesmie chýbať ani nabíjací dock.

Súčasťou balenia je okrem anglického aj slovenský návod.

Prvý dojem je rozhodujúci

Dizajn kefky je veľmi čistý. Pôsobí hi-tech futuristickým dojmom. Biela farba celkovému vzhľadu dodáva aj punc minimalizmu.

Cestovné puzdro spĺňa okrem estetického aj funkčné hľadisko.

Nezaberá veľa miesta a zmestia sa do neho až tri hlavičky.

Nech mám batoh akokoľvek plný, pre túto kefku sa miesto vždy nájde.

Vzhľad je dôležitý, ale čo táto kefka dokáže?

Sedem režimov! Prvý je špeciálne navrhnutý pre hlavičku Single. Ostatné sú pre klasické čistiace hlavičky. Režimy dva až štyri majú 32 000 kmitov za minútu. Päť až sedem majú až 42 000 kmitov. Je to ohromné číslo. Pre predstavu – krídla kolibríka kmitajú rýchlosťou 3 600-krát za minútu. Pri tejto rýchlosti vlákna vytvárajú hydrodynamický efekt, kedy sila turbulencie slín, vody a zubnej pasty dokáže efektívne rozbíjať zubný povlak.

Pri zapnutej kefke svetlá naznačujú, ktorý režim práve používame. Menia sa jednoducho – dlhším držaním tlačidla.

V návode absentuje informácia, aký je medzi tromi stupňami rozdiel pri konkrétnych úrovniach kmitov. Z môjho pozorovania som ale usúdil, že rozdiel je v amplitúde pohybu, teda veľkosti uhla, o ktorý sa kefka otáča. Tento nápad hodnotím ako výborný. Pri možnostiach, ktoré nám kefka ponúka, si určite každý majiteľ nájde ten režim, ktorý je mu najpríjemnejší.

Mojím osobným favoritom sa stal režim 4 – najvyššia amplitúda pohybu pri kmitoch 32 000 za minútu.

Netlačiť, netlačiť, netlačiť...

Klasické kefky používam dlhodobo. Ako budúci zubný lekár sa často stretávam s tým, že si pacienti  myslia, že čím sú tvrdšie, tým lepšie. Ale opak je pravdou.

Najlepšia voľba, ktorú odporúčam aj ja, je zubná kefka CS 5460 ultra soft. Zvyknem používať aj ultra soft Smart, ktorá je ešte mäkšia, obsahuje väčšie množstvo vlákien a má menšiu hlavičku. Tá je primárne určená pre deti, ale ani dospelí sa jej nemusia báť.

Bol som veľmi zvedavý, aké vlákna budú použité pri tejto kefke. Balenie obsahuje tri hlavičky: Sensitive, Power a Single. Ako už zo samotného názvu vyplýva, Sensitive je mäkšia. Práve preto som siahol po tejto hlavičke. Vlákna sú mäkučké, občas zvyknú štekliť. Hlavička Power má trochu silnejšie vlákna, no stále šetrné k zubom a ďasnám.

Bola by však chyba zatlačiť na ďasno. Nepríjemné šteklenie tým síce prestane, ale vlákna sa zastavia a nečistia.

Kefku stačí jemne priložiť – polovicu vlákien na zuby a polovicu na ďasno. Následne už robiť iba malé pomalé krúžky. Týmto získate istotu, že veľké plochy zubov budú vyčistené dostatočne a jemné vlákna zaručia zase to, že sklovina nebude poškodená.

Túto vlastnosť veľmi oceňujem a verím, že ju oceníte aj vy.

Výrobcovia odporúčajú čistiť si jeden kvadrant (polovica jedného radu zubov) 30 sekúnd. Aby to používateľom uľahčili, kefka je nastavená tak, že krátke prerušenie naznačí, že je čas posunúť sa na ďalší kvadrant. Dlhšie prerušenie znamená, že od začiatku čistenia uplynuli dve minúty. V mojom prípade som stopovaniu nevenoval pozornosť. Zuby som si umýval, pokiaľ som nemal jazykom pocit čistých zubov.

Správne držanie kefky je polovica úspechu

Kefka má ergonomický tvar. Keď ju držím ako sláčik, vlákna mieria presne tam, kde potrebujem. Vlákna by mali smerovať hore pri čistení horného oblúka a naopak, pri čistení dolného oblúka dolu. Tým zabezpečíme, že vlákna budú smerovať do žliabku na rozhraní zuba a ďasna. 

Prekvapila ma aj váha kefky. S manuálnou single kefkou som zvyknutý si zadné zuby čistiť tak, že kefku držím ako pero. Hydrosonic ORTHO váži iba 110 gramov, takže držať ju takto nepredstavuje žiaden problém. Mal som možnosť mať v rukách aj sonickú kefku od konkurenčnej značky a hmotnostný rozdiel je markantný. 

Hlavička Single je zásah do čierneho!

Tým, ktorí single kefku poznajú, nepoviem žiadnu novinku. Najviac povlaku sa vyskytuje medzi ďasnom a zubom a pri vstupoch do medzizubných priestorov. Medzizubný priestor kefka, samozrejme, nevyčistí. To dokáže iba medzizubná kefka. Avšak tá nevyčistí tieto záhyby zubov.

Vstupy do medzizubných priestorov aj pravidelný používateľ medzizubnej kefky často opomína. Preto sa tu tvorí najčastejšie zubný kameň. Táto oblasť sa odporúča dočisťovať pomocou jednozväzkovej kefky, ideálne raz za deň, najlepšie večer po poslednom jedle.

Všetci to ale poznáme. Nie vždy máme po náročnom dni energiu si robiť krúžky po zuboch single kefkou. CURAPROX preto trafil do čierneho. Hlavičku Single stačí priložiť a kefka sa už o všetko postará.

Najviac ohrozená je orálna (vnútorná) plocha zubov. Zuby sa prirodzene skláňajú smerom k jazyku. Práve tu vznikajú podbiehavé miesta, ktoré klasická kefka, nech je akokoľvek dobrá, nedokáže vyčistiť.

Ak by sme sa tieto miesta snažili vyčistiť Power alebo Sensitive hlavičkou, došlo by práve tu k najviac nepríjemnému pocitu šteklenia. Opäť ako riešenie stačí siahnuť po jednozväzkovej kefke!

Ohnutie 15° pri hlavičke Single umožní, že vlákna dokážete jednoducho nasmerovať smerom do žliabku.

Prvý režim s rýchlosťou 22 000 kmitov za sekundu je vyhradený práve pre single hlavičku. Na ďasne som vôbec necítil pocit tlaku. Čistenie s touto kefkou je skutočne príjemný zážitok.

Ak si zuby umývate pravidelne, základný režim pre Single vyčistí zuby dostatočne. Rýchlejšie režimy by som použil iba pri viac mineralizovanom staršom povlaku. Všetky zuby stačí vyčistiť v krčkovej oblasti korunky. Prechádzame postupne z jednej strany zubného oblúka na druhý.

Na ten pocit hladkých zubov sa veľmi rýchlo zvyká. Takto čisté zuby budete chcieť mať každý deň a bez jednozväzkovej kefky ani nezaspíte.

Aby sa nám kefka nevybila

Páči sa mi, ako sa firma pohrala s detailmi. Nabíjací dock je ťažší a zospodu pogumovaný. Preto sa nemôže stať, že ho váha kábla prevráti z umývadla na zem.

Výdrž batérie je veľmi dobrá, až 60 minút na jedno nabitie. Keď kefku vypneme alebo zdvihneme z nabíjačky, počet modrých svetiel nám prezradí stav batérie. V prípade, že je potrebné kefku nabiť, prvé modré LED svetlo zmení farbu na červenú. Pre nabíjanie nepotrebujete do kefky zasunúť žiadny kábel. Stačí ju len položiť na nabíjací dock.

Jedna pre všetkých, všetci za jednu!

Vďaka možnosti dokúpenia farebne odlíšených hlavičiek (Single, Sensitive, Power) dokáže jednu kefku používať celá rodina. Kefka je vhodná aj pre deti, ktoré dovŕšili 5 rokov. Odborníci sa zhodujú, že je vhodné dočisťovať zuby deťom do 9. roku a na to nám skvele poslúži hlavička Single. Je ideálna na dočisťovanie ryhového systému stoličiek. Práve tu je u detí najväčšie riziko vzniku zubného kazu, na rozdiel od dospelých, ktorí majú najväčšie riziko vzniku v medzizubnom priestore.

Vhodná investícia do zdravia

Kefka Hydrosonic ORTHO bude skvelým doplnkom nielen do vašej kúpeľne, ale aj investíciou do vášho zdravia. V kombinácii s medzizubnými kefkami alebo dentálnou niťou sa povlaku už nikdy viac báť nemusíte. A keďže sú baktérie v povlaku zodpovedné za väčšinu ochorení ústnej dutiny, či už ide o zubný kaz alebo parodontitídu, návšteva zubného lekára sa stane iba formalitou a príjemným posedením bez nutnosti invazívneho ošetrenia.

Kefka je vhodná aj pre najnáročnejších používateľov a pre všetkých, ktorí si chcú dopriať tú najlepšiu starostlivosť o ústne zdravie.

Fotogaléria


Tagy:
zubná kefka zdravie zuby curaprox

2018-11-16 10:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia