Slovenka (53) šla dovolenkovať, domov prišla s nečakaným ochorením: Šíri sa aj dotykom!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-05 09:00:00

V banskobystrickej nemocnici hospitalizovali 53-ročnú ženu, u ktorej laboratórne vyšetrenia potvrdili rubeolu. Nebezpečné ochorenie si priviezla zo septembrovej dovolenky na Malorke.

„Rubeola, alebo aj ružienka, sa prenáša kvapôčkovou infekciou a dotykom. Od nákazy do prvej vyrážky môže uplynúť až 18 dní,“ priblížila hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová a spresnila, že ide o importovanú nákazu. Pred nákazou chráni povinné očkovanie, zdravotná dokumentácia pacientky sa však stratila, a tak lekári nevedia, či bola očkovaná.

Čítajte viac: Na dovolenku s očkovaním: Brušný týfus môžete chytiť aj na Slovensku, hovorí lekárka

„Drobné ružové nesvrbivé vyrážky sa šíria z tváre na trup a po dvoch - troch dňoch miznú. Ochorenie si nevyžaduje špeciálnu liečbu, pokiaľ sa nevyskytnú závažné komplikácie. Chorí by mali byť izolovaní. Rubeola je nebezpečná pre tehotné neočkované ženy,“ doplnila hovorkyňa.

Najväčšie riziko hrozí tehotným ženám

Ak sa podľa slov hovorkyne rubeolou nakazí tehotná žena, hrozí jej potrat alebo smrť dieťaťa ihneď po narodení. Stať sa môže aj to, že vírus prejde cez placentu a nakazí plod. Vtedy hrozia dieťaťu rôzne komplikácie, napríklad vrodené srdcové defekty, strata sluchu, zraku, mentálna retardácia či problémy s pečeňou.

„Defekty zapríčinené infekciou rubeoly sa nazývajú vrodený rubeolový syndróm. Infekcia je najnebezpečnejšia pre prvý trimester tehotenstva. Vtedy je riziko vrodeného rubeolového syndrómu až 90-percentné a dieťaťu hrozia mnohopočetné vrodené defekty. Od 11. do 16. týždňa riziko rapídne klesá (syndróm sa prejaví u približne 10 až 20 percentách detí) a po 17. týždni je už zriedkavé, no jedna vážna komplikácia stále hrozí – hluchota dieťaťa,“ dopĺňa Mária Tolnayová.

Hrozia aj bolesti kĺbov či infekcia mozgu

Ako dodala, keď sa žena nakazí rubeolou v prvých 20. týždňoch tehotenstva, neexistuje už spôsob, ako vrodený rubeolový syndróm zastaviť. Ak dôjde k nákaze po 20. týždni, toto riziko nevzniká. „Okrem rubeolového vrodeného syndrómu hrozí (najmä ženám) aj bolesť kĺbov. Tento problém sa prejaví asi u 70 percent žien nakazených rubeolou. K ďalším komplikáciám patria aj iné vážne stavy, ako infekcia mozgu a krvácanie, sú však zriedkavé (infekcia mozgu: 1 z 5000, krvácanie: 1 z 3000 prípadov),“ spresnila Tolnayová.

Fotogaléria


Tagy:
dovolenka Malorka ružienka rubeola

2018-11-05 09:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia