Video: Takto má vyzerať správne dýchanie. Skúste prekonať profesionála

Zdroj: www.preventivne.sk
2018-09-28 13:00:00

Ľubomír Jakab, biomedicínsky inžinier a autor Školy správneho dýchania vysvetľuje, ako si jednoduchou zmenou nádychu a výdychu môžeme skvalitniť život.

Povedali by ste, že sa narodíme, tľapnú nás po zadku a dýchame? Žiadna veda? Biomedicínsky inžinier Ľubomír Jakab vás vyvedie z omylu.

„Z tisícok pacientov spontánne dýchali správne dvaja,“ odhalil realitu na portáli www.preventivne.sk odborník, ktorý sa Škole správneho dýchania venuje desiatky rokov.

Výkonnejší mozog a štíhlejšie telo

Prečo je to také dôležité?

„Tým, že správne dýchate, dostávate do tela viac kyslíka. Až okolo sedemdesiat percent kyslíka, ktorý vdýchnete na jeden nádych, spotrebuje mozog. Keď dýchate plytko, odzrkadlí sa to na nedostatočnom okysličení zvyšku tela. Pretože zle dýcham, nemám dosť kyslíka na to, aby sa potrava mohla správne stráviť a jedným z dôsledkov môže byť obezita. Cvičením dýchania ľudia lepšie zvládajú fyzickú aj psychickú záťaž. Pracovali sme aj s univerzitou tretieho veku. Účastníkom sa skvalitnil ich seniorský čas, ich vitalita. Dýchaním tiež viete zmierňovať bolesť,“ vysvetľuje pre portál www.preventivne.sk, ktorý prináša Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Každého v súvislosti s dýchaním zaujímajú predovšetkým pľúca. Viete ale, čo je hlavný dýchací sval? Ako pracuje a ako ovplyvňuje kvalitu vášho života?

Pľúca, to je samá rúra a končí to balónikmi. Keď tú rúru a balóniky nenaplníte vzduchom, tak je to o ničom. A teda, keď hlavný dýchací sval nefunguje, je samozrejmé, že pumpa nič nepumpuje a v pľúcach máte málo vzduchu,“ napovedá odborník. Kým zistíte odpoveď, skúste si dýchanie nacvičiť.

Ako základ tréningu vyskúšajte dychovú vlnu:

Celá dychová vlna znamená, že do brucha sa nadychujeme okolo 60 až 70 percent, do hrudníka 20 až 30 percent a akoby do pliec 10 percent. Keď však chcete, aby to fungovalo, musíte sa zaujímať aj o rytmus. Aký má byť dlhý nádych a koľko trvá výdych? Ľubomír Jakab má na to malú fintu, ktorá mu pomáha správne dýchať hoc aj po ceste na nákup. „Čím dlhšie vydychujete, o to viac kyslíka prechádza cez alveoly do krvi a o to viac kyslíka dostáva organizmus. Kyslík je výživa pre bunky a zároveň po spracovaní kyslíka sa vytvára kysličník uhličitý, ktorý z nich odvádza splodiny. Nielen, že podporujem metabolizmus, ale aj spomaľujem starnutie.

Myslíte si, že na dýchaní nie je nič ťažké? Skúste ho prekonať!

Podrobné rady, ako sa naučiť správne dýchať a zlepšiť si vďaka tomu život, príklady cvičení a aj to, ako môžu rodičom pri dýchaní pomôcť ich malé deti sa dočítate v rozhovore http://www.preventivne.sk/zaujalo-nas/uci-ludi-dychat-z-tisicok-spravne-dychali-dvaja.html

„Ľudia sú leniví a cvičiť sa im nechce. Správnym dýchaním môžeme pritom spomaliť starnutie,“ vraví odborník.

2018-09-28 13:00:00  |  Foto: www.preventivne.sk  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia