Objav, o ktorom sa ľudstvu ani nesnívalo: V črevách našli látky schopné meniť krv

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-29 15:30:00

Výskumníci objavili v ľudskom tráviacom systéme enzým, ktorý by mohol pomôcť vyriešiť jeden z najväčších problémov medicíny a záchrany ľudského života – nedostatok krvi. Budeme raz schopní prijať krv od každého darcu?

Vedci z University of British Columbia našli v ľudských črevách skupinu enzýmov, ktoré sú schopné zmeniť akýkoľvek typ krvnej skupiny na krvnú skupinu 0.

Čítajte viac: Ľudia s touto krvnou skupinou, majte sa na pozore: Ste najviac ohrození kliešťami!

Podľa slov vedúceho výskumu, profesora Stephena Withersa, určuje typ krvnej skupiny prítomnosť antigénov (A a B) na povrchu červených krviniek. Krvná skupina 0 nemá na rozdiel od zvyšných krvných skupín žiadne antigény. A práve odlišné antigény sú dôvodom, prečo nemôže prijať cudziu krv ktokoľvek. Mohlo by dôjsť k neželanej imunitnej odpovedi. Pozoruhodné enzýmy z tráviaceho traktu dokážu z krvi odstrániť antigény a zmeniť ju na krvnú skupinu 0, teda na univerzálnu darcovskú krv.

Enzýmy sú produktom črevných baktérií, ktoré sa živia cukrami zo slizničných výstelkov čreva. Keďže antigény sú vlastne cukry, ktoré sa im štrukturálne podobajú, laboratórne naklonované enzýmy boli schopné krv „očistiť“ od antigénov.

Keby sa vedcom podarilo enzýmy patentovať a úspešne otestovať na ľuďoch, mohli by sme v budúcnosti prijímať krv od akéhokoľvek zdravého darcu bez ohľadu na jeho krvnú skupinu. Enzýmy sú totiž pri odstraňovaní antigénov z červených krviniek 30-krát účinnejšie než tie, o ktorých výskumníci uvažovali doteraz.


Tagy:
krvná skupina enzým antigén

2018-08-29 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com Video: Youtube/American Chemical Society  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia