Slovenky vybrali najlepšie pôrodnice za rok 2017: Pozrite sa, ktorá je podľa nich TOP

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-07-19 22:00:00

Slovenské mamičky sú najviac spokojné s pôrodnicou v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine, s Nemocnicou s poliklinikou (NsP) v Spišskej Novej Vsi a s Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou (GPN) Sanatória Koch v Bratislave. Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc. Informoval o tom Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI).

 

„Subjektívne hodnotenie mamičiek sa medziročne zlepšilo vo všetkých otázkach. Výsledky ale stále poukazujú na dve problémové oblasti,“ uviedla šéfredaktora portálu rodinka.sk Eva Pavlíková, kde sa prieskum uskutočnil. Do internetového hlasovania sa zapojilo 2 944 matiek. Zodpovedali na otázky služieb, personálu i materiálovo-technického vybavenia.

Čítajte viac: Modernizácia pôrodov na Slovensku: Pozrite sa, aké novinky chystá ministerstvo

Správa HPI hovorí, že ženy boli najviac spokojné s odbornosťou zdravotníckeho personálu (90,63 percenta), s umožnením prítomnosti sprevádzajúcej osoby (88,8 percenta) a s vybavením pôrodníckeho traktu (88,7 percenta). Naopak, najmenej boli spokojné s prvým priložením bábätka v prvých dvoch hodinách po pôrode (53,67 percenta), s kvalitou predpôrodnej prípravy (75,9 percenta) a s podporou dojčenia (77,1 percenta).

V hodnotení expertov najlepšie obstáli Fakultná nemocnica v Trenčíne, Univerzitná nemocnica v Martine a prvú trojku uzatvára Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) – Antolská. V rámci regiónov sa najlepšie za Bratislavský kraj umiestnilo Sanatórium Koch. V Banskobystrickom kraji vyhrala Všeobecná nemocnica Rimavská Sobota, v Košickom kraji NsP Spišská Nová Ves, v Nitrianskom kraji Nemocnica Topoľčany, v Prešovskom kraji Nemocnica s Poliklinikou (NsP) sv. Jakuba Bardejov, v Trenčianskom kraji Nemocnica Partizánske, v Trnavskom kraji Nemocnica A. Wintera Piešťany a v Žilinskom kraji Univerzitná nemocnica Martin.

Počet pôrodov narástol

Vlani na Slovensku mamičky porodili 57 473 detí. Oproti roku 2016 je to nárast o 446 pôrodov. Najviac detí sa vlani narodilo v Bratislave v UNB na Antolskej (3361 detí), najmenej mamičky rodili v Revúcej (298 detí). V priemere na jednu pôrodnicu pripadlo 1084 pôrodov. 

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2011. Vznikol na základe spolupráce HPI a internetového portálu www.rodinka.sk.


Tagy:
hodnotenie pôrodnice na Slovensku

2018-07-19 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia