Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nový objav posúva hranice medicíny: Na svete je test, ktorý predpovedá rakovinu kože

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Austrálski vedci vyvinuli krvný test, ktorý podľa nich dokáže odhaliť melanóm už v jeho raných štádiách. Test, ktorý je podľa nich prvý na svete, by mal uľahčiť zistenie ochorenia skôr, ako sa vyvinie do smrteľného štádia a mohol by tak zachrániť množstvo životov. Neodhalí však iné typy rakoviny kože.

 

Výsledky výskumu vedci publikovali v magazíne Oncotarget. Test, ktorý vyvinuli na Edith Cowan University v Perthe, zisťuje prítomnosť autoprotilátok, ktoré telo produkuje v počiatočných štádiách melanómu. Vedci jeho účinnosť vyskúšali na vzorke 200 ľudí, z ktorých polovica mala rakovinu. Výsledky testu boli správne v 81,5 percentách prípadov.

Čítajte viac: Najväčšie mýty o rakovine kože neplatia: Zmeny, ktoré varujú ešte pred vznikom choroby!

Nasledovať bude klinické testovanie, ktoré by malo trvať tri roky. Výskumníci by počas tohto obdobia zároveň chceli zvýšiť presnosť testu na 90 percent. Dúfajú pritom, že používanie testu by mohlo byť schválené do piatich rokov, informuje BBC.

V súčasnosti sa lekári pri diagnostikovaní melanómu spoliehajú na vyšetrenie kože a biopsiu. I keď špecialisti dokážu odhaliť zmeny na koži, podľa Mel Ziman, ktorá viedla výskum, by mohol ich test diagnózu urýchliť. A práve včasná diagnóza je v prípade melanómu nesmierne dôležitá. „Ak dokážeme melanóm odstrániť, kým je tenší ako jeden milimeter, má pacient šancu na prežitie 98 – 99-percentní,“ vysvetlila s tým, že v momente, ako sa rozšíri ďalej, pravdepodobnosť prežitia prudko klesá.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

Viac o téme: Test Rakovina kožeMelanóm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9