Neočakávaný účinok bežného lieku: Likvidátor buniek najzhubnejšieho ochorenia?!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-05 05:58:00

Poznajú ho najmä ženy s vaginálnymi infekciami alebo ľudia bojujúci s plesňovými ochoreniami. Účinná látka itrakonazol je podľa vedcov novou nádejou inovatívnej liečby recidivujúceho zhubného ochorenia.

 

Rakovina hrubého čreva a konečníka je najrozšírenejším typom onkologického ochorenia na Slovensku. Podľa revolučného vedeckého zistenia by v boji proti tejto obávanej diagnóze mohli pomôcť aj bežné lieky. Vedci totiž prišli na to, že známe liečivo s antifungicídnym účinkom dokáže likvidovať niektoré nádorové bunky, rezistentné voči existujúcej liečbe, informuje Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Nečakané zistenie o rakovine hrubého čreva: Skrytá príčina, o ktorej nemusíte vedieť!

Lieky s obsahom itrakonazolu lekári zvyčajne predpisujú pacientom s hubovými infekciami vrátane vaginálnych kvasinkových infekcií či plesňových infekcií na nohách a rukách. Výskumníci z Cancer Research UK Cambridge Institute však tvrdia, že liečivo by mohlo pomáhať aj pri rakovine hrubého čreva a konečníka, pretože je schopné ničiť spiace rakovinové bunky pri ochorení čriev.

Čítajte viac: Orechy ako prevencia rakoviny? Nový dôkaz o ich vzácnom účinku na naše črevá

Liek by mohol zabrániť recidíve

Podľa slov Simona Buczackiho, spoluautora pozoruhodnej štúdie publikovanej v magazíne Journal of Experimental Medicine, je veľkým problémom liečby rakoviny rozmanitosť zhubných buniek v rámci jediného nádoru. Nová terapia by mohla zabrániť recidíve ochorenia, domnievajú sa vedci.

Liečba rakoviny hrubého čreva a konečníka je zvyčajne veľmi komplikovaná, pretože choroba často recidivuje. Spiace nádorové bunky sú obyčajne odolné voči chemoterapii a ich prítomnosť pacienta vystavuje zvýšenému riziku návratu onkologického ochorenia. Riešením by mohol byť itrakonazol, ktorého účinky vedci testovali na myšiach. Liek však najprv plánujú zapojiť do klinickej štúdie na pacientoch s rakovinou hrubého čreva a konečníka v pokročilom štádiu.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina hrubého čreva a konečníka itrakonazol

2018-06-05 05:58:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia