Kúpacia sezóna je na spadnutie: Pozrite sa, ktoré jazero má najhoršie hodnotenie od hygieny

Ilustračné foto: Martin Baumann
Zdroj: TASR/Martin Baumann
2018-05-21 19:00:00

Máj sprevádzajú nezvyčajne vysoké teploty, ktoré v horúcich dňoch lákajú k vode. Kto by sa chcel v jazere chladiť ešte pred letom, tomu sa určite zídu informácie z hygienickej kontroly o aktuálnej kvalite slovenských vôd určených na kúpanie.

 

Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) už vedia, ktoré z jazier na Slovensku nemusia byť najlepšou voľbou na kúpanie, a naopak, ktoré sú priam stvorené na rekreáciu počas blížiacej sa letnej sezóny.

Čítajte viac: Kúpanie v jazerách nie je pre každého: Zistite, či sa to netýka aj vás!

Zozname vôd určených na kúpanie na rok 2018 nájdete viac ako 30 prírodných vodných plôch, ktoré Slováci počas leta hojne navštevujú. „Na Slovensku sa z hľadiska kvality vody na kúpanie každoročne sleduje cca 80 prírodných vodných plôch s rôznym štatútom a typom rekreácie,“ spresňujú odborníci z ÚVZ SR s doplnením, že aj iné lokality mimo výberu môžu mať počas kúpacej sezóny vyhovujúcu kvalitu vody.

„V zmysle vodného zákona má Slovenská republika vyhlásených 32 lokalít za vody určené na kúpanie. Počas kúpacej sezóny 2018 sa bude sledovať kvalita 31 lokalít. Dolnohodrušské jazero bude mať aj naďalej zníženú hladinu vody z dôvodu rekonštrukcie hrádze - jazero bude aj počas kúpacej sezóny 2018 mimo prevádzky,“ dodávajú.

Z 31 oficiálne vyhlásených vôd určených na kúpanie obstáli v hodnotení kvality vody s najhorším výsledkom Slnečné jazerá pri Senci - kvalita vody je tu len dostatočná, označená jednou z troch hviezdičiek. S dvomi hviezdičkami, resp. s dobrým hodnotením, skončili vodná nádrž Ružiná pri obci Divín, Ružiná pri obci Ružiná, Vindšachtské jazero pri Banskej Štiavnici, jazero v Ivanke pri Dunaji, jazero Zlaté piesky aj bratislavské Vajnorské jazero. Dve hviezdičky takisto dostali Veľká Domaša – Dobrá pláž a Veľká Domaša – Poľany. Ostatné klasifikované vodné plochy hygienici ohodnotili tromi hviezdičkami a kvalita vody v nich by mala byť výborná.

Fotogaléria


Tagy:
kúpanie hygiena jazerá kvalita vody 2018

2018-05-21 19:00:00  |  Foto: TASR/Martin Baumann  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia