Nečakaný objav: Bežný vírus dokáže znižovať inteligenciu, týmto trikom dostane aj vás!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-04 17:00:00

Českí výskumníci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej (PRF UK) zistili, že jeden z veľmi bežných vírusov znižuje inteligenciu u nakazených ľudí. Na svoje šírenie využíva rafinovaný trik.

Protilátky na cytomegalovírus mala viac ako polovica testovaných. U starších ľudí sa podľa vedúceho výskumného tímu Jaroslava Flegra vyskytuje problematický vírus ešte častejšie. Štúdiu zverejnil na konci marca prestížny vedecký časopis Scientific Reports.

Čítajte viac: Vedľajší účinok chrípky, z ktorého vás strasie od hrôzy: Dôkaz, že môže meniť mozog!

Cytomegalovírus patrí do skupiny herpetických vírusov a svoje obete infikuje nepozorovane. „U inak zdravých ľudí je infekcia považovaná za bezpríznakovú, môže však spôsobiť vážne komplikácie u pacientov s narušenou imunitou. Nákaza v tehotenstve môže negatívne ovplyvniť vývoj plodu vrátane poškodenia nervovej sústavy,“ uviedla PRF UK v tlačovej správe. Chronická infekcia však môže mať škodlivý vplyv na kognitívne funkcie vrátane inteligencie. Túto spojitosť objavili vedci pri výskume inej choroby.

„Primárne, už takmer 30 rokov, študujeme vplyv toxoplazmózy na mentálny výkon. Chceli sme zistiť, či to, čo sme objavili u toxoplazmózy, sa objavuje aj u nejakého vírusu,“ povedal ČTK Flegr, ktorý vedie laboratórium evolučnej biológie. Vedci nepredpokladali, že spojenie medzi cytomegalovírusom a inteligenciou nájdu. Toxoplazmóza podľa ich dávnejších výskumov tiež znižuje inteligenciu, u cytomegalovírusu to ale vedcov prekvapilo. „U toxoplazmózy sa predpokladá, že je to manipulácia. Potrebuje sa dostať z medzihostiteľa do konečného hostiteľa - potrebuje, aby medzihostiteľa zožrala mačkovitá šelma,“ uviedol Flegr. Cytomegalovírus však nič také nepotrebuje.

Nakazí takmer každého

Zo zhruba troch stoviek testovaných ľudí sa nákaza potvrdila u 52 percent. Vedci využili výsledky krvných testov a ich prepočet, ktorým vylúčili takzvané falošne negatívne prípady, keď od nákazy uplynie dlhá doba a množstvo protilátok v krvi klesne natoľko, že sa nedajú zistiť priamo. „U starších ľudí sa počet nakazených blíži 80 percentám, ale môže byť ešte vyšší. Domnievam sa, že do konca života sa nakazí takmer každý,“ povedal vedec.

Šíri sa pomocou triku

Vírus sa ľahko prenáša. „Hlavný trik, ktorý sa naučil, je, že nakazeným príliš neškodí, takže ho ďalej šíria a lekári proti nemu nebojujú. Postupne sa ním zamorí celá populácia,“ vysvetlil Flegr. Zaberajú proti nemu niektorá antivirotiká, ale kvôli vedľajším účinkom môže liečba priniesť viac komplikácií ako život s nenápadným vírusom v tele. Liečba má význam skôr u ľudí s chronickými ochoreniami alebo oslabenou imunitou, ktorým by vírus mohol výrazne škodiť.

Vedci sa chcú teraz zamerať ešte na ďalšie vírusy a ich možný vplyv na inteligenciu. Tým ďalším bude EBV vírus spôsobujúci mononukleózu. Ľudia, ktorí chcú k výskumom Flegrovho tímu prispieť, sa môžu prihlásiť na stránkach pokusnikralici.cz. Nájdu tu rôzne online dotazníky a testy.

Fotogaléria


Tagy:
vírus IQ cytomegalovírus znižuje inteligenciu

2018-05-04 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia