Správa, po ktorej alergici zaplačú: Najbližšie dni budú bojom o každý nádych!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-09 22:00:00

Ľudí alergických na peľ v týchto dňoch podľa odborníkov nečaká nič príjemné. Uplynulý týždeň sa totiž niesol na väčšine územia Slovenska v znamení vysokých koncentrácií peľu v ovzduší.

Peľová sezóna jelše a liesky v teplejších oblastiach Slovenska sa pomaly končí, ale na strednom a severnom Slovensku, kde je značný prísun peľu z oblastí s vyššou snehovou pokrývkou, zaznamenali odborníci ešte vysoké hladiny ich peľu. 

Čítajte viac: Záchrana pre vašu pečeň: Recept, ktorý zregeneruje životne dôležitý orgán

„V ovzduší dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, zvýšili sa aj koncentrácie peľu topoľa. Veľmi vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší v závere týždňa poklesli v súvislosti so zrážkovou činnosťou. Peľ liesky dosahoval alergologicky významné koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku,“ uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici s tým, že peľ jelše dosahoval vyššie denné hladiny na väčšine územia.

Dodala, že dreviny čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahli veľmi vysoké koncentrácie peľu v Bratislave, Trnave, Nitre, Banskej Bystrici a Žiline. Oproti predchádzajúcemu týždňu došlo aj k nárastu denných koncentrácií peľu topoľa. Väčšina monitorovacích staníc už zachytila aj peľ vŕby a brestu či peľ hrabu a jaseňa. Spóry húb boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a dosahovali stredné až vysoké hladiny.    

„Polinotici to v týchto týždňoch naozaj nemajú jednoduché, každým pekným dňom bez zrážok pribúda kvitnúcich drevín a rastlín, vysoké hladiny vo vzduchu naďalej majú spóry plesní,“ dodala Lafférsová. Komplikovať situáciu bude ešte chvíľu peľ liesky a jelše. 

V chladnejších oblastiach bude ešte pribúdať peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Zvýšia sa denné koncentrácie peľu topoľa a vŕb. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a nočnými mrazmi.


Tagy:
peľ alergia

2018-04-09 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia