Prekvapivá správa pre spotrebiteľov: Testovali účinok BPA na organizmus, toto je výsledok

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-28 06:00:00

Používanie plastov v potravinárstve je už dlhé roky zdrojom obáv, najmä pre ich obsah chemickej látky bisfenol A. Americká Správa potravín a liečiv (FDA) však spotrebiteľov upokojuje.

Len nedávno vedci z britskej Exeterskej univerzity zverejnili znepokojujúce výsledky výskumu, do ktorého zapojili tínedžerov. Sledovali, či sa v ich tele nachádzajú stopy po bisfenole A (BPA) z plastových materiálov, ktorý je považovaný za potenciálny endokrinný disruptor, teda látku, ktorá môže narúšať hormonálny systém. Zvyškový bisfenol A v organizme testy potvrdili u 86 percent mladých ľudí zaradených do výskumu.

Čítajte viac: Slovenská odborníčka vyvracia najväčší mýtus o vode z PET fliaš: Tento dôkaz presvedčí každého!

Podľa americkej Správy potravín a liečiv (FDA) však bisfenol A nie je až taký škodlivý, ako sa o ňom predpokladá. Účinky BPA totiž testovali na potkanoch, pričom nenašli významný dôkaz o ich vplyve na zdravie. Ako podotkol doktor Stephen Ostroff z FDA, závery dvojročného výskumu podporujú presvedčenie, že súčasné limity pre obsah BPA v plastových materiálov sú pre spotrebiteľov bezpečné.

Dávky BPA, ktorým vedci vystavili potkany, boli ekvivalentné množstvu, s akým sa dostáva do kontaktu človek. U potkanov sa podľa správy FDA prejavilo len minimum účinkov bisfenolu A, pričom jedinú výnimku predstavovali nádory prsných žliaz u potkaních samíc, ktoré ešte budú predmetom posudzovania odborníkov.

Keďže prítomnosť BPA v plastoch už dlhé roky kritizujú organizácie na ochranu životného prostredia, niektoré firmy dbajú o to, aby túto látku ich výrobky neobsahovali. FDA však už niekoľko rokov tvrdí, že hladiny BPA prítomné v plastových obaloch potravín alebo fliaš sú bezpečné, uvádza Nbcnews.com.

Fotogaléria


Tagy:
plast BPA bisfenol A

2018-02-28 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia