Pozrite sa, čo našli v telách oceánskych rýb: Nové parazity, ktoré sú postrachom konzumentov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-01 07:00:00

Ryby sú síce zdravé, ale má to háčik - plastový. Odborníci v ich telách našli voľným okom nepotrehnuteľný obsah, ktorý predstavuje potenciálne zdravotné riziko aj pre človeka.

Podľa štúdie zverejnenej v magazíne Frontiers in Marine Science je znečistenie našich oceánov naozaj alarmujúce. V žalúdkoch rýb zo severozápadného Atlantiku našli vedci množstvo častíc mikroplastu. Častice pohltalo až 73 percent kontrolovaných rýb, čo predstavuje jeden z najväčších „úlovkov“ znečistenia, aký doposiaľ vedci odhalili. Znepokojenie vyvoláva najmä to, že išlo o ryby žijúce v hĺbke 200 až 1 000 metrov pod hladinou. Mikroplasty sa do ich tiel dostali z povrchu hladiny, kam ryby doplávali za potravou a teoreticky môžu častice rozptyľovať do celého morského ekosystému.

Čítajte viac: Výskum mrazených rýb prekvapuje: Tri dôležité podmienky, aby boli morské pochúťky čerstvé

Keďže ryby zaradené do štúdie sa stávajú potravou väčších rýb, ktoré konzumuje aj človek, mikroplasty môžu kontaminovať aj náš potravinový reťazec. Mikroplasty si možno prestaviť ako voľným okom neviditeľné plastové vlákna. V oceánoch sa hromadia už desaťročia. U rýb či iných morských živočíchov môžu po konzumácii vyvolávať zápaly, prípadne viesť k strate ich hmotnosti. Na mikroplasty sa tiež môžu viazať ďalšie toxické chemické látky, ktoré sa hromadia v telách morských živočíchov.

Rybami žijúcimi hlboko pod morskou hladinou sa živia napríklad delfíny, tulene, tuniaky a podobne. Podľa slov vedúcej autorky výskumu Aliny Wieczoreková z National University of Ireland by skúmané ryby z dna oceána mali byť teoreticky dostatočne izolované od ľudských vplyvov, teda aj mikroplastov. „Našli sme najmä vysoké úrovne plastových vlákien, ktoré sa používajú v textilnom priemysle,“ upozornila Wieczoreková.

Fotogaléria


Tagy:
ryby kontaminácia mikroplasty

2018-03-01 07:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia