Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Modernizácia pôrodov na Slovensku: Pozrite sa, aké novinky chystá ministerstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Ministerstvo zdravotníctva ohlasuje zlepšenie podmienok v oblasti gynekológie, pôrodníctva a neonatológie v našich nemocniciach. Rezort postupne prijíma konkrétne kroky, aby čo najviac zdravotníckych zariadení na Slovensku získalo certifikát „Nemocnica priateľská k deťom“ - „Baby friendly hospital“ (BFHI). Umožní to preškolenie pracovníkov, vďaka ktorému jednotlivé oddelenia budú môcť následne požiadať o udelenie certifikátu BFHI.

 

Odborné semináre

V prvom štvrťroku 2018 sa v štyroch nemocniciach v pôsobnosti MZ SR uskutočnia odborné semináre pre zástupcov všetkých gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických oddelení. Takýchto pracovísk je na Slovensku spolu 54. „Kvalitná starostlivosť o matku a dieťa a tiež dôstojné podmienky sú jednou z priorít rezortu. Preto aktívne komunikuje so všetkými gynekologicko-pôrodníckymi a neonatologickými oddeleniami, aby pracovali na zlepšení prístupu k rodičkám,“ doplnil šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. Semináre povedú  lektorky s medzinárodným odborným certifikátom, ktoré ministerstvo zdravotníctva vybralo na základe odporúčania Slovenskej pediatrickej spoločnosti (SPS). Školenia hradené z rozpočtovej kapitoly MZ SR sa uskutočnia v Univerzitnej nemocnici Bratislava, Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice, Univerzitnej nemocnici Martin a vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Čítajte viac: Reakcia na poburujúci dokument o pôrodoch na Slovensku: Nemocnica ohlasuje zmeny

Šírenie nových poznatkov v praxi

Jednotlivé oddelenia môžu následne požiadať o udelenie certifikátu BFHI. Udeľuje ho WHO v spolupráci s UNICEF, pričom dnes túto iniciatívu na Slovensku zastrešuje SPS. Plaketa je udeľovaná vtedy, ak nemocnica opustí zastarané nemocničné postupy a dodržiava súbor desiatich pravidiel podporujúcich priateľský prístup k matkám a novorodencom, ktoré tieto organizácie prísne kontrolujú, kým plaketu schvália.

Profesionálni laktační konzultanti

Ministerstvo v tejto súvislosti plánuje aj akreditáciu sústavného vzdelávania v špecializácii „profesionálny laktačný konzultant“. Zdravotnícki pracovníci v povolaní lekár, pôrodná asistentka alebo sestra by takýto kurz mohli absolvovať už v  polovici tohto roka. Zámerom MZ SR je, aby na každom gynekologicko-pôrodníckom a neonatologickom oddelení bol najmenej jeden laktačný konzulant. Preto rezort súčasne pracuje aj na úprave výnosu o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie.

Rušenie poplatkov v pôrodniciach

V snahe o čo najväčšiu humanizáciu pôrodov bez bolesti MZ SR od februára 2018 ruší poplatok za podanie epidurálnej anastézie, resp. analgézie  a tiež poplatok za prítomnosť ďalšej osoby pri pôrode. „Nevideli sme reálny dôvod na spoplatňovanie prítomnosti otca pri pôrode, pretože ani pri iných lekárskych zákrokoch nie je prítomnosť člena rodiny spoplatňovaná. V prípade pôrodu ide o najkrajší okamih v živote rodičky, ako aj celej rodiny. Snažíme sa preto čo najviac vychádzať v ústrety rodičkám,“ uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Nové diagnostické a terapeutické postupy

MZ SR zároveň v spolupráci s odborníkmi finalizuje tvorbu štandardných diagnostických a terapeutických postupov v tejto oblasti. Súčasťou štandardov bude napr. podpora ženy počas laktácie, cieľom je, aby ženy čo najskôr začali s dojčením a ešte v nemocnici sa naučili jeho správnu techniku.

Poplatok za urgent v prípade tehotenstva

Tehotné ženy by mali dostať možnosť pýtať si desaťeurový poplatok zaplatený na urgente v nemocnici späť od svojej zdravotnej poisťovne. A to pri akejkoľvek zmene zdravotného stavu súvisiaceho s tehotenstvom a pôrodom s tým, že poisťovne im to za spomenutých podmienok musia preplatiť. Takýto návrh v utorok schválili poslanci v parlamentnom zdravotníckom výbore, zmeny musia ešte odobriť poslanci v pléne.

Gravidné pacientky si budú môcť desať eur pýtať v lehote do 15 dní od poskytnutia ústavnej zdravotnej pohotovosti, k žiadosti treba doklad o uhradení poplatku. Splatnosť úhrady má byť najneskôr do 90 dní od doručenia žiadosti. Znamená to teda, že poplatok by sa tehotným ženám automaticky neodpustil hneď na mieste.

Nová desaťeurová výška poplatku na urgentoch v nemocniciach platí od novembra minulého roka, dovtedy sa platili dve eurá. Takýto poplatok má odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Úhrada sa nemá týkať chorých, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Na urgente v nemocniciach by nemali teda napríklad platiť pacienti s čerstvými úrazmi, tiež tí, ktorým sa tam venujú viac ako dve hodiny alebo ľudia s nutnosťou hospitalizácie.

Viac o téme: Pôrod
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9