Dajte svoje trávenie do poriadku: Recepty od doktora Bukovského, ktoré vám pomôžu!

Zdroj: pixabay.com
2017-12-21 15:30:00

Optimálne trávenie je základom zdravia. Čoraz viac ľudí však pociťuje nepríjemné bolesti v žalúdku. Aby ste dali svoje trávenie do poriadku, pomôžu vám okrem iného aj vhodné potraviny, ktoré blahodarne vplývajú na črevnú mikroflóru. Doktor Igor Bukovský pripravil pre vás 2 recepty na chutné jedlá, ktoré napomáhajú tráveniu!


Rukolovo-pomarančový šťavnatý šalát

Rozpis na 2 porcie

  • 2 šálky rukoly, umytá a odkvapkaná
  • ½ šálky vlašských orechov, opečené nasucho, nasekané nadrobno
  • 1 malý pomaranč, pokrájaný na 1 cm kocky aj s bielou dužinou (v nej je to najlepšie!)
  • 1 balenie bezlaktózového syra feta, nakrájaný na 1 cm kocky

Pomarančovo-jogurtový dresing

  • 1 čL javorového sirupu
  • šťava z 1 malého pomaranča, aj s dužinou
  • 2 klinčeky
  • 2 guľôčky čierneho korenia
  • 1 PL oleja z vlašských orechov
  • 1 PL bieleho hustejšieho nízkotučného bezlaktózového jogurtu
  • štipka sušeného mletého zázvoru

Pomarančovo-jogurtový dresing

Šťavu z pomaranča spolu s klinčekmi a čiernym korením necháme v malom hrnci na slabom príkone tepla jemne vrieť asi 10 minút, aby sa zredukovala. Zložíme z príkonu tepla a necháme chvíľu vychladnúť. Nakoniec vyberieme korenie a primiešame javorový sirup, olej, štipku zázvoru, biely jogurt a dobre premiešame.

Postup

Do hlbokej misky vložíme rukolu, pomaran, syr feta, premiešame, polejeme dresingom a posypeme orechmi.

Čas prípravy: 18 minút

Ako zvládať vedľajšie nežiaduce účinky chemoterapie a rádioterapie nájdete v PDF materiáloch na stránke www.encyklopedia.akv.sk.

Poznámka kuchára

Namiesto zázvoru môžete vyskúšať dresing dochutiť štipkou čili korenia.

Paradajkovo-kapustová polievka

Rozpis na 4 porcie

  • ¼ stredne veľkej bielej kapusty, nakrájaná na tenké pásiky
  • 500 g (1 a ½ šálky) riedkeho paradajkového pretlaku
  • 2 PL cesnakového olivového oleja
  • ¼ čL mletej rasce
  • 1 bobkový list
  • 3 guľôčky čierneho korenia
  • 3 klinčeky
  • soľ
  • 2 jarné cibuľky, len zelená časť
  • 1 petržlen, očistený
  • 1 l vody
  • pár lístkov bazalky, na ozdobenie

Ako sa účinne pripraviť na chemoterapiu a ako podporiť celkovú liečbu tejto rakoviny? Podrobné informácie nájdete v knihe Zachráňte svoje črevo!

Postup

Kapustu krátko opražíme na oleji, pridáme mletú rascu a dusíme 2 minúty. Pridáme paradajkový pretlak, vodu, cibuľku, petržlen, soľ, klinčeky, čierne korenie a necháme zovrieť. Znížime príkon tepla a varíme 10 minút, kým kapusta nezmäkne. Pred podávaním vyberieme korenie, klinčeky, bobkový list, cibuľku a petržlen. Na tanieri ozdobíme bazalkou.

Čas prípravy: 20 minút

Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

Poznámka kuchára

Táto polievka má mať výraznú sladko-kyslú chuť. Ak použijete pretlak, ktorý je málo sladký, môžete do polievky pridať trošku (1 čajovú lyžičku) trstinového cukru. Pred podávaním môžete polievku ozdobiť trochou sójovej smotany – bude tak mať krémovejšiu chuť.

Tip: Korenie, klinčeky a bobkový list vložte do sitka na čaj, ľahšie korenie potom z polievky vylovíte.

Nová kniha Dr. Bukovského „Zachráňte svoje črevo!“ je už v predaji všade, aj na iPark.sk. Nasmeruje vás k lepšiemu tráveniu, imunite a zdraviu!

Fotogaléria

2017-12-21 15:30:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia