Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dôsledky chemoterapie v smutných štatistikách: Odborníci našli mrazivé súvislosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Výskumníci zverejnili správu, ktorá odhaľuje negatívne dôsledky liečby rakoviny. Následky zhubného ochorenia sú ešte zákernejšie, než sa doteraz myslelo.

Nová štúdia amerických vedcov prináša viaceré smutné závery. Ľudia, ktorí prekonajú rakovinu, starnú rýchlejšie a v priemere zomierajú skôr ako tí, ktorí rakovinou nikdy netrpeli. Vyplýva to z porovnávacej štúdie, ktorá zahŕňala viac ako 1 200 publikovaných výskumných článkov na túto tému.

Čítajte viac: Odborníci bijú na poplach: Je načase skončiť s mamografiou!

Deti, ktorým diagnostikovali rakovinu, žijú v priemere o 30 percent kratšie. Ak sa teda človek lieči na onkologické ochorenie vo veľmi mladom veku, je pravdepodobnejšie, že neoslávi šesťdesiatku. Nádorové ochorenia totiž zvyšujú pravdepodobnosť dlhodobých zdravotných následkov, ako sú problémy so srdcom, zjazvenie pľúc, tvorba metastáz či nových nádorov a fyzická slabosť. Takisto sú náchylnejší na civilizačné ochorenia, ktoré sa u nich v priemere objavujú v skoršom veku. Onkologickí pacienti tiež majú kratšie teloméry, koncové časti bunkových chromozómov, ktoré majú za následok prejavy starnutia.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa vedcov môžu tieto okolnosti súvisieť aj s chemoterapiou či rádioterapiou, ktoré telo vyčerpávajú a znižujú jeho schopnosť bojovať s chorobami a opravovať poškodené bunky. Nežiaduce účinky niektorých chemoterapeutík môžu zahŕňať stratu sluchu, zníženú funkciu štítnej žľazy, vysoký krvný tlak, svalovú slabosť, ochorenie obličiek a pečene, artritídu, chronickú zápchu a neplodnosť. Rádioterapia je zasa spájaná s demenciou, problémami s pamäťou či leukémiou. Výskum bol publikovaný v magazíne ESMO Open.

V boji s rakovinou však neexistujú iné známe účinnejšie terapie, hoci sa medicína neustále snaží o pokrok a vynájdenie liečby, ktorá by pacientom dokázala pomôcť efektívnejšie. Ľudia, ktorí rakovinu prekonali v detstve, majú podľa vedcov oproti zvyšnej populácii šesťkrát vyššie riziko, že sa u nich objaví znova. Aj preto ostáva najsilnejšou zbraňou prevencia. Keď sa onkologické ochorenie podchytí na začiatku a riziko tvorby metastáz je eliminované, mnohí pacienti majú šancu na úplne vyliečenie

 

Viac o téme: RakovinaChemoterapiaRádioterapia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9