Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvyšujúci sa vek rodičiek si vyžiadal krutú daň: Bábätká v ohrození!

(Zdroj: Tlačová správa)

O predčasnom pôrode hovoríme vtedy, keď sa dieťatko vypýta na svet medzi 24. a 36. týždňom tehotenstva. Aktuálne sa na Slovensku až každé desiate dieťa narodí predčasne, čo predstavuje 50 % nárast za posledných 10 rokov.

Nárast počtu predčasniatok súvisí s viacerými faktormi. Zvyšuje sa vek žien, ktoré sa rozhodnú pre materstvo, stúpa počet žien, ktoré vďaka kvalitnej zdravotnej starostlivosti môžu otehotnieť a mnohé ďalšie. Na druhej strane je pozitívne, že úmrtnosť detí s pôrodnou hmotnosťou menšou ako 1000 gramov medziročne klesol o 7% a to najmä vďaka pôrodom v perinatologických centrách.

Čítajte tiež: Osem skrytých signálov, že ste ochoreli zo stresu

Predčasne narodené deti ešte nie sú pripravené na život mimo maternice, preto im po pôrode hrozí množstvo zdravotných komplikácií. U týchto detí platí, že čím skôr sa narodia, tým majú všetky svoje orgány nezrelšie. Najrizikovejšou skupinou  sú extrémne nezrelí novorodenci narodení pred 28. týždňom tehotenstva s pôrodnou hmotnosťou menej ako 1000 g. Tvoria približne 5 % zo všetkých predčasne narodených detí.

Pomocná ruka od centier a organizácii

Týmto deťom sa na Slovensku venuje 6 vysoko špecializovaných perinatologických centier (Bratislava-Petržalka, Nové Zámky, Martin, Banská Bystrica, Košice a Prešov.) 

Funkcia špecializovaných pracovísk spočíva v centralizácii závažných prípadov tehotenských a neonatálnych komplikácií v príslušných regiónoch a zvyšovaní kvality starostlivosti o tehotnú ženu, rodičku, šestonedieľku a jej novorodenca,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., členka výboru Neonatologickej sekcie SPS a prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka LF SZU a UN Bratislave v Petržalke.

Celej starostlivosti o týchto najmenších bojovníkov pomáhajú aj neziskové organizácie a jednou z nich je aj OZ Malíček, ktoré vzniklo z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami a už šesť rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku.

Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: „Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou. Sme radi, že môžeme rodinám poskytnúť informácie a cenné rady. Dávame im vieru a podporu, že v tom nie sú sami. Keďže vybavenie na Jednotkách intenzívnej starostlivosti novorodeneckých pracovísk nie sú také dokonalé, ako by si bábätká so svojou rodinou zaslúžili, sme vďační za každú pomoc. ”

Uľahčiť štart do života najmenším človiečikom na svete teraz môže každý. Nakúpte plienky Pampers v sieti 101 Drogerie a prispejete tak sumou 0,50 eur pôrodnici s oddelením pre predčasne narodené deti, ktorá vyhrá v hlasovaní. Vďaka hlasom a spolupráci s OZ Malíček pôrodnice s najvyšším počtom hlasov získajú polohovateľné kreslo, ktoré spríjemní dojčenie mamičkám i bábätkám.  Hlasovať môžete na stránke 101drogerie.sk. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9