Príbeh Júlie, ktorá takmer prišla o obe deti: Veľké obavy vystriedal šok!

Zdroj: thinkstock.com
2017-12-04 21:00:00

Počas nedávneho Svetového dňa predčasne narodených detí si rodiny aj zdravotnícky personál pripomínali každodenný boj o život. Starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná a potrebujú pomoc a podporu.

Svoje o tom vedia aj hrdí rodičia malého Matúška, ktorý sa narodil v 24. týždni tehotenstva s váhou len 790g. Vďaka tímu lekárov, sestričiek a neziskovým organizáciám ako OZ Malíček, sa týmto detičkám darí dorásť svojich rovesníkov a teraz im môžete pomôcť aj vy!

Čítajte tiež: Divotvorný cesnak: Pomocník z kuchyne prekvapuje, je lepší ako lieky!

Radosť netrvala dlho

„Doteraz si pamätám okamih, keď mi gynekológ oznámil, že som tehotná. Ešte krajšie, zistenie bolo, že to nebude jedno dieťatko, ale rovno dve,“ spomína mamička Júlia. „Zo začiatku sme prežívali veľké obavy o to, či chlapci budú zdraví. Predchádzajúce tehotenstvá boli totiž neúspešné a tak naša radosť po absolvovaní vyšetrení narastala. Konečne som sa začala tešiť, že si budem tehotenstvo užívať a aj túto radostnú novinku okoliu oznámime. Radosť netrvala dlho. Po ôsmych dňoch mi večer odtiekla plodová voda a záchranka ma odviezla na Kramáre, kde som čakala, čo bude s chlapcami a so mnou. Bol vysoký predpoklad, že o deti prídeme. Vtedy som bola v 20 t.t...

"V tú noc, ani nasledujúci deň som neporodila. Počas ďalších týždňov som odrátavala každý jeden deň, aby sme prekročili pomyselnú hranicu 24. týždeň, a naše deti mali aspoň akú takú šancu na prežitie. Zrazu prišiel 24,6 t.t. a chlapcom sa v brušku prestalo páčiť. V noci mi nastali pôrodné bolesti, no službukonajúci lekár zhodnotil že nejde o kontrakcie. Vďaka môjmu gynekológovi ma previezli na pôrodnicu. Plánovaný presun na Antolskú, kde by chlapci dostali rýchlu a adekvátnu pomoc, sme už nestihli. Takto synčekovia prišli na svet.

Prežili Adamkov odchod

"Iba manžel videl, ako ich transportovali na Antolskú, a počas nasledujúcich dní mi nosil ich fotografie. Pocit, keď som po prvý krát prišla za nimi bol neopísateľný. Boli takí maličkí, bezbranní a ja šťastná, ale i plná strachu a výčitiek, prečo sa to vlastne stalo. Všetci sme mali v sebe odhodlanie bojovať a hlavne veriť. Odvtedy sme s manželom za chlapcami dochádzali do nemocnice každučký deň. Púšťali sme im hudbu, čítali rozprávky, alebo len tak pri nich sedeli. Po ôsmych dňoch sa však Adamkov zdravotný stav veľmi zhoršil. Sme vďační zdravotníckemu personálu, ktorí s nami v pokoji, v tichosti a láske prežili Adamkov odchod."

"Až spätne sme si uvedomili, že po rozlúčke s Adamkom sme pár dní neurobili ani jednu fotku Matúška. Asi sme nemali síl, asi sme sa obávali, čo bude ďalej. Po precitnutí sme opäť začali Matúška fotiť, nabrali odhodlanie a bojovali spolu so synčekom proti zdravotným komplikáciám. Tých chvíľ, keď nám od radosti a dojatia vyhŕkli slzy, bolo veľa. Po 65 dňoch strávených na JIRS bol Matúško preložený na šieste poschodie na oddelenie rizikových novorodencov. A tam sa už začala úplne nová etapa. Neskôr ma prijali na oddelenie, aby sme sa s Matúškom zosúladili a zvykli si na seba. No a 1. februára, presne tri týždne pred oficiálnym termínom pôrodu nás s váhou 2270 gramov prepustili domov.

Nádej a viera zvíťazili

"Ďakujeme všetkým lekárom, sestričkám a špecialistom, ktorý sa o Matúška starali. Počas našej cesty sme prežili celú škálu pocitov. Od radosti a šťastia až po smútok, obavy, úzkosti, hnev a výčitky. Napriek všetkému však vždy v kútiku duše víťazila a víťazí nádej, odhodlanie a viera, že všetko bude dobré. Aj keď to môže vyznievať ako klišé, osobne je to moja veľmi jednoduchá životná filozofia, ktorá sprevádza môj život.“

Nie každé dieťa má to šťastie, že sa narodí v riadnom termíne. Teraz môžete predčasniatkam uľahčiť štart do života aj vy - z každého nákupu plienok Pampers v sieti 101 Drogerie prispejete 0,50 eur pôrodnici s oddelením pre predčasne narodené deti, ktorá vyhrá v hlasovaní. Vďaka hlasom a spolupráci s OZ Malíček pôrodnice s najvyšším počtom hlasov získajú polohovateľné kreslo, ktoré spríjemní dojčenie mamičkám i bábätkám.  Hlasovať môžete až do 24.12 na stránke 101drogerie.sk.

Fotogaléria

2017-12-04 21:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia