Objav, ktorý môže zmeniť svet: Českí vedci prišli na to, ako zabiť rakovinovú bunku

Dekan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc. v Laboratóriu nádorovej bunky UBEO
Zdroj: LF UK
2017-12-04 21:35:00

Vedci z 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej, Ústavu makromolekulárnej chémie a Ústavu organickej chémie a biochémie AV ČR vyvinuli spôsob, ako národorovú bunku zabiť a za pomoci toxickej látky zničiť aj ďalšie rakovinové bunky v jej okolí.

 

Aktuálne výsledky českých vedcov nedávno zverejnil prestížny časopis Journal of Medicinal Chemistry. Výskumný tím Laboratória biológie nádorovej bunky Ústavu biochémie a experimentálnej onkológie 1. LF UK na čele s prednostom ústavu a dekanom 1. LF UK Aleksim Šedom sa dlhodobo zaoberá výskumom skupiny molekúl, ktoré by mohli byť využiteľné ako ciele nádorovej liečby alebo by mohli pri klinickom zobrazovaní (napr. pozitrónovou emisnou tomografiou, PET) nádorové bujnenie ukázať.

Vedci z 1. LF UK si ako najvhodnejšieho pokusného kandidáta vybrali fibroblastový aktivačný proteín (FAP). Ide o molekulu, ktorá sa v normálnom tkanive takmer nevyskytuje, možno ju nájsť iba v embryách a v nádoroch, a to ako v samotných nádorových bunkách, tak aj v ďalších, pre fungovanie tumoru potrebných, bunkách hostiteľa nádoru.

Trafíme nádorovú bunku, tvrdí tím vedcov

„Vieme, že molekula FAP sa vyskytuje u množstva nádorov - karcinómu pankreasu, prsníka či u mozgových nádorov, jej diagnostické aj terapeutické využitie v onkológii teda môže byť dosť široké. My sme v našej práci preukázali správne zacielenie toxickej látky na nádor. Trafíme nádorovú bunku, ktorá do seba pojme toxickú látku, tá sa v nej uvoľní a bunka sa rozpadne. Toxická látka sa zároveň správa ako diverzant, pretože sa po rozpadnutí bunky uvoľní a zničí aj ďalšie bunky okolo seba,“ vysvetlil profesor Šedo princíp záškodníckeho manévru, ktorý teraz vo svetových vedeckých kruhoch vzbudil veľkú odozvu a zahraničné pracoviská žiadajú o vzorky týchto látok na ďalšie vlastné skúmania.

iBodies ako lego

Diverzantskú akciu vovnútri nádoru by ale nebolo možné rozbehnúť, keby laboratórium 1. LF UK nespolupracovalo s troma ďalšími vedeckými tímami. „Mali sme to šťastie, že spolupracujeme s kolegami z Ústavu makromolekulárnej chémie a Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR. Tí totiž pod vedením docenta Jana Konvalinku vyvinuli tzv. IBodies - molekuly, na ktoré je možné nadviazať napríklad terapeutickú molekulu, liek, a doviesť ju k rakovinovej bunke, alebo molekulu, ktorú možno využiť na diagnostiku. Kúzlom molekuly iBodies, ktorú na zacielenie na FAP využívame, je možnosť jej ,ušitia na mieruʽ. Ide o také molekulovej lego - jej komponenty možno poskladať pre daný účel. Navyše sú iBodies, napríklad oproti protilátkam, výrazne malé molekuly, lepšie sa teda dostanú k cieľu,“ opísal cestu molekúl profesor Šedo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z ďalšej spolupráce, tentoraz s tímom belgickej univerzity v Antverpách, vzišiel vhodný kandidát na použitý inhibítor - teda látku, ktorá IBody dovedie k molekule FAP v nádore.

Podpora objavu je nevyhnutná

Teraz je výskum vo fáze, keď jednotlivé komponenty odborníci ešte vylepšujú a zvažujú aj ich patentovania. Každopádne, molekuly český tím už teraz vysiela do laboratórií po svete. Za adekvátneho dodržanie českých vlastníckych práv budú objavené koncepty pomáhať ďalším vedeckým skupinám pri diagnostike nádorov, pri vedeckých experimentoch, ale aj v možnom posune v oblasti liečby.

Projekt, v ktorom si podávajú ruku nielen medicinálno-chemické a biologické fenomény, ale tiež niekoľko významných pracovísk, by mohol pokračovať pod strechou centra excelentnosti, o ktorého vznik 1. LF UK usiluje. O alokáciu peňazí na vedu, ktoré by vznik vedeckého centra venovaného nádorovému mikroprostrediu umožnili, bude v týchto dňoch rozhodovať MŠMT v projektoch centier Excelentného výskumu, podotkol dekan Šedo.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina rakovinová bunka Aleksi Šedo diverzant

2017-12-04 21:35:00  |  Foto: LF UK, Thinkstock.com  |  Zdroj: LF UK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia