Napáda bunky imunitného systému a ničí telo: Dlhé roky o tejto chorobe nemusíte vedieť!

Zdroj: thinkstock.com
2017-12-01 21:00:00

Právo na zdravie je v roku 2017 téma Svetového dňa boja proti AIDS. Ako uvádzajú predstavitelia Spoločného programu Organizácie Spojených národov (OSN) pre AIDS (UNAIDS), tohtoročná kampaň je zameraná na problémy, na ktoré narážajú ľudia na celom svete, keď chcú uplatniť svoje práva týkajúce sa zdravia. Svetový deň boja proti AIDS pripadá na 1. decembra.


V tohtoročnej kampani nazvanej #myrighttohealth (moje právo na zdravie), trvajúcej od novembra až do 1. decembra, sa odborníci zaoberali problémami, na ktoré narážajú osoby na celom svete, keď chcú uplatniť svoje právo na zdravie.

Čítajte tiež: Veľké zmeny v určovaní vysokého krvného tlaku: Nové čísla, ktoré predpovedajú problémy

Osveta verejnosti o chorobe

Ako ďalej informoval UNAIDS, v roku 2016 žilo na celom svete 36,7 milióna ľudí infikovaných vírusom ľudskej imunodeficiencie (HIV) a 19,5 milióna ľudí malo vlani prístup k antiretrovirálnej liečbe. V roku 2016 zomrelo na syndróm získanej ľudskej imunitnej nedostatočnosti (AIDS) milión postihnutých. Novo infikovaných vírusom HIV bolo 1,8 milióna osôb.

Hlavným zameraním Svetového dňa boja proti AIDS je vo väčšej miere informovať verejnosť o spôsoboch šírenia vírusu HIV, ktorý vyvoláva AIDS, o ochrane pred nákazou i o podpore prevencie.

Deň 1. december poskytuje príležitosť poskytovať informácie o HIV/AIDS a podporovať prevenciu, liečbu a starostlivosť o pacientov s HIV/AIDS v krajinách, v ktorých je vysoký výskyt nákazy, ako aj v ostatných štátoch. Symbolom tohto dňa je červená stužka.

Koncepcia Svetového dňa boja proti AIDS vznikla v roku 1988 na svetovom summite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie AIDS. Vyhlásila ho v tom roku Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a schválilo aj Valné zhromaždenie OSN.

Prevencia je základ

Spoločným medzinárodným symbolom tohto dňa je červená stužka ako znak solidarity s ľuďmi žijúcimi s HIV alebo AIDS. Slovenský Červený kríž (SČK) pri tejto príležitosti organizuje sviečkové pochody mladých ľudí vo viacerých slovenských mestách.

Počet ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že existujú možnosti prevencie. Práve prevencia je základnou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže SČK v tejto oblasti zameriavajú,“ uviedla vo vyhlásení Silvia Kostelná zo SČK.

Aká je situácia na Slovensku? 

Slovensko patrí k členským štátom Európskej únie s najnižším výskytom HIV infekcie, v poslednom desaťročí však počet prípadov stúpa. K 30. júnu tohto roku žilo na Slovensku 728 ľudí s HIV infekciou. V posledných troch rokoch výskyt nových prípadov HIV infekcie predstavuje 80 až 90 nových prípadov ročne. Tento rok, do 30. júna, diagnostikovali 36 prípadov HIV.

Od začiatku monitorovania HIV/AIDS na Slovensku v roku 1985 zaregistrovali 934 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti u Slovákov alebo cudzincov s trvalým pobytom na Slovensku. U 103 osôb (90 mužov, 13 žien) prešla HIV infekcia do štádia AIDS, chorobe podľahlo 64 ľudí. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách a najvyšší výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

Fotogaléria

2017-12-01 21:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia