Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké predvianočné varovanie: V sušených figách našli nebezpečné látky!

Sušené figy sú zdravšou alternatívou sladkostí. Zobraziť galériu (2)
Sušené figy sú zdravšou alternatívou sladkostí. (Zdroj: pixabay.com)

Sú vyhľadávanou potravinou pri anémii, fyzickej či psychickej únave, no ocenia ich aj mlsné jazýčky, ktoré si strážia hmotnosť. Po sušených figách siahajú mnohí v tomto období pred Vianocami, aby boli súčasťou sviatočného stola. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) však zdvíha varovný prst a upozorňuje na ich škodlivosť!


Sušené figy predstavujú skvelú voľbu na spestrenie jedálnička, a to aj pri rôznych diétach. Na tento zdravší variant sladkosti nedá väčšina dopustiť hlavne v období vianočných sviatkov. Mali by ste si však dávať pozor na ich kúpu, kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) odhalili prítomnosť nebezpečnej látky v sušených figách.

Čítajte tiež: Nočná mora diabetikov ožíva: Môže prísť bez varovania v najnevhodnejšej chvíli!

Karcinogény ako hrozba

Až 20 520 kg sušených fíg bolo vrátených zo Slovenska do Turecka po tom, čo bol v nich nájdený nebezpečný karcinogén. Pracovníci ŠVPS kontrolovali 250-gramové balenia tohto sušeného ovocia (balenia s dátumom minimálnej trvanlivosti do 29. decembra 2018) značky DR. ENSA v sklade u prevádzkovateľa ENCINGER SK v Bratislave. Odobraté vzorky boli poslané a následne analyzované pracovníkmi v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Dolnom Kubíne.

"V dvoch podvzorkách bola zistená prítomnosť aflatoxínu B1 v množstve 18,92 a 16,37 µg/kg a suma aflatoxínov (B1, B2, G1, G2) v množstve 27,97 a 49,57 µg/kg," informovala ŠVPS na svojich stránkach.

Ide o veľmi silnú karcinogénnu látku, ktorá patrí do skupiny kontaminujúcich látok - mykotoxínov, teda sekundárnych metabolitov toxinogénnych vláknitých húb - plesní. Tvoria sa počas rastu rastlín, skladovania a transportu.

"Aflatoxíny sú látky produkované hubami Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus, niekedy označované aj ako skladové vláknité mikroskopické huby. K ich tvorbe  prispievajú podmienky prostredia ako počasie, nevhodné podmienky skladovania, nevhodná poľnohospodárska prax. Aj pri dodržiavaní podmienok správnej poľnohospodárskej praxe, podmienok skladovania a transportu nie je možné tvorbu mykotoxínov úplne vylúčiť," povedala pre magazín Vysetrenie.sk Mgr. Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Foto: pixabay.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: pixabay.com  (Zdroj: pixabay.com)

Toxické pre pečeň i obličky

Konzumáciou potravín s prítomnosťou týchto látok si človek môže privodiť nemalé zdravotné problémy! V ohrození sú dôležité telesné orgány.

"Potenciálne riziko na zdravie predstavujú v prípade ich vysokého príjmu prostredníctvom potravín. Aflatoxíny vykazujú predovšetkým toxický účinok na pečeň a obličky. Najčastejšími príznakmi intoxikácie sú nechutenstvo, gastroenteritídy," uviedla Mgr. Drobová.

Najvyššie prípustné množstvá aflatoxínov vo vybraných potravinách sú regulované harmonizovanou legislatívou EÚ pre oblasť kontaminantov v potravinách.

Viac o téme: ZdravieFigyKarcinogényVianoceSušené figyNebezpečné látky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9