Reuma trápi viac ako 50-tisíc Slovákov: Medzi pacientmi sa objavujú aj veľmi mladí

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-12 21:00:00

Liga proti reumatizmu na Slovensku sa pripája k Svetovému dňu reumatizmu, ktorý pripadá na 12. októbra a voľne sa inšpiruje kampaňou Európskej ligy proti reumatizmu (EULAR). V roku 2017 má táto kampaň názov Nepremeškajte príležitosť, pripojte sa k nám.

 

Na Námestí slobody v Bratislave spustí Liga proti reumatizmu na Slovensku (LPRe SR) 14. októbra v čase medzi 14.00 - 16.00 h v rámci tohtoročného Svetového dňa reumatizmu projekt Pohnime sa s reumou! Ide o nový projekt s využitím modernej pohybovej aktivity, severskej chôdze (nordic walking) pre reumatikov. „Máme ambíciu, aby sa tento projekt stal dlhodobou a systematickou pohybovou aktivitou pre reumatikov, ale aj ich zdravých sympatizantov a celú rodinu. V aktuálnej štafete sa pokúsime prekonať milión krokov pre reumatikov,“ avizuje LPRe SR.

Čítajte viac: Chodidlá ako predzvesť chorôb: Tieto zmeny predpovedajú viac, než si myslíte

Ako ďalej na svojom webe liga zdôraznila, Slovensko sa k Svetovému dňu reumatizmu pripája nielen 12. októbra, na ktorého tento deň známy aj ako Svetový deň artritídy pripadá, ale počas celého októbra. A to od roku 1996.

Cieľom podujatí Svetového dňa proti reumatizmu v tomto roku je zvýšiť informovanosť o reumatických ochoreniach a o ich včasnej diagnostike. Na celom svete žije 350 miliónov reumatikov, táto choroba sužuje viac ako 50 000 Slovákov.

Neliečená artritída môže viesť k invalidite

K Svetovému dňu reumatizmu v tomto roku LPRe SR pripravila podujatia zamerané na osvetu pre verejnosť a na zvyšovanie informovanosti pacientov. Popri motivačno-vzdelávacom kurze a seminári nazvanom Od teórie k praxi prichádza liga aj s novým projektom Pohnime sa s reumou! Okrem toho LPRe SR podľa informácií na svojom webe pripravuje slávnostný program s vyhlásením 9. ročníka novinárskej súťaže KROK v štúdiu Slovenského rozhlasu (RTVS).

Občianske združenie LPRe SR vzniklo v roku 1990 z iniciatívy skupiny pacientov a zamestnancov vtedajšieho Výskumného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Cieľom celosvetovej kampane je povzbudiť ľudí s reumatickým ochorením, ale aj tých, ktorí im priamo pomáhajú, aby využili každú možnosť na zlepšenie a skvalitnenie života reumatikov.

Odborníci upozorňujú, že artritída (reuma) nepostihuje len vekovo starších ľudí, ale poukazujú aj na výskyt tohto ochorenia v mladších vekových skupinách od 20 - 40 rokov. Špecialisti odporúčajú vhodné aktivity pre všetkých trpiacich artritídou, dôraz kladú na starostlivosť aj na dôslednú liečbu tohto ochorenia.

Neliečená alebo nedostatočne liečená artritída je častou príčinou invalidity ľudí v produktívnom veku, čo má dosah na sociálnu aj ekonomickú situáciu pacienta, v dôsledku toho aj na zhoršenie kvality jeho života. Medzinárodná asociácia národných reumatických organizácií vyhlásila Svetový deň artritídy v roku 1996. Európska liga proti reumatizmu a jej pacientska sekcia PARE si ho pripomína od roku 2002.


Tagy:
reuma artritída Liga proti reumatizmu na Slovensku

2017-10-12 21:00:00  |  Foto: Thinkstock.com Video: Youtube/EULAR - European League against Rheumatism  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia