Bratislava chystá protiepidemické opatrenia: Medzi ľuďmi sa šíri nebezpečná choroba

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-06 15:00:00

Nakaziť sa ňou môže aj človek, ktorý dodržiava hygienické zásady a dáva si pozor. Nie sú to len chrípkové ochorenia, ktoré sú v tomto období na vzostupe. V Bratislave sa začalo dariť aj vírusu žltačky typu A, ktorý ohrozuje najmä deti. Na začiatku sa prejavuje ako bežná chrípka, ale ústi do zápalu pečene. Najsilnejšou zbraňou proti nemu je očkovanie.

 

V Bratislavskom kraji pribúda prípadov žltačky typu A. Vlani bolo zaznamenaných 70 prípadov, tento rok až doteraz 93. Najviac prípadov (22) sa objavilo v mestskej časti Rača. Najčastejšie ochoreli mladí ľudia vo veku 22 až 29 rokov, informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. „Ide o biologický cyklus vírusu hepatitídy prebiehajúci vo štvor- až sedemročných intervaloch v neimúnnej populácii,“ vysvetlil regionálny hygienik Otakar Fitz. V súčasnosti sa podľa jeho slov organizujú a zabezpečujú ďalšie protiepidemické šetrenia, ktoré doteraz nepreukázali spoločný faktor prenosu ochorenia.

Čítajte viac: Nová liečba žltačky typu C na Slovensku: Takmer každý môže byť vyliečený!

Najdôležitejším preventívnym opatrením s dôrazom na deti v školských a predškolských zariadeniach je stále dodržiavanie zásad osobnej hygieny. „To znamená, dôkladné umývanie rúk teplou vodou, následné osušenie rúk jednorazovými papierovými utierkami, pričom ruky je nutné dôkladne umývať vždy po použití toalety a pred každým jedlom,“ ozrejmil Fitz.

Človek sa môže nakaziť veľmi rýchlo

Žltačka nie je problémom iba v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Týmto infekčným ochorením sa možno nakaziť aj napriek dodržiavaniu hygienických štandardov. Aj z tohto dôvodu odborníci odporúčajú predchádzať nákaze očkovaním, povinné však nie je. Ľudia, ktorí sa v Bratislavskom kraji nakazili, očkovaní podľa epidemiológov neboli.

Hepatitída A sa prenáša znečistenými rukami, ale môže sa preniesť aj kontaminovanou potravou. Tento typ je epidemický a ohrozuje najmä detské vekové skupiny. Inkubačná doba ochorenia je 15 až 50 dní. Aj napriek tomu, že si človek dáva pozor, môže sa veľmi ľahko nakaziť.

Žltačka typu A pripomína v počiatkoch ochorenia chrípku. Na chorobu upozorňuje zvýšená teplota, bolesti hlavy, malátnosť a únava. Zožltnutie kože, očných bielok a pichanie pod pravým rebrom sa objavuje až neskôr. U niektorých ľudí môže ochorenie prebiehať aj bez príznakov. Žltačka typu A sa prenáša orálnou-fekálnou cestou, do organizmu sa dostáva cez ústa prostredníctvom kontaminovaných rúk.

Očkovanie proti hepatitíde

Proti hepatitíde A existuje účinné očkovanie. „Odporúča sa osobám s chronickým ochorením pečene a deťom vo veku dvoch rokov, ktoré žijú v miestach s nízkym sociálno-hygienickým štandardom, bez prístupu k pitnej vode, bez odkanalizovania odpadových vôd alebo s nízkym štandardom bývania. Ďalej sa odporúča osobám pracujúcim v potravinárstve, ktoré vykonávajú epidemiologicky závažnú činnosť a zdravotníckym pracovníkom. Očkovanie je vhodné aj pre deti pred nástupom do kolektívu a pre aktívnych cestovateľov do prímorských a exotických krajín,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová. Cena jednej dávky očkovacej látky (teda základný typ očkovania) sa pohybuje okolo 20 eur. „Existuje aj kombinovaná vakcína proti hepatitíde A a hepatitíde B,“ doplnila hovorkyňa.

Fotogaléria


Tagy:
Bratislava Rača žltačka typu A choroba špinavých rúk

2017-10-06 15:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, TASR/Roman Hanc  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia