Rebríček najnezdravších krajín sveta nás zahanbuje: Pozrite sa, kde sa ocitlo Slovensko

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-27 06:00:00

Pokiaľ ide o kombináciu spotreby alkoholu, tabaku a počet obéznych ľudí, je štatisticky najnezdravšou krajinou Česká republika. V prvej desiatke sa umiestnilo deväť bývalých komunistických krajín v strednej a východnej Európe. Pozrite sa, kde sa nachádza Slovensko.

 

V Českej republike sa priemerne spotrebuje 13,7 litra alkoholu na osobu za rok a krajina je v spotrebe tabakových výrobkov na 11. mieste. Vplýva to z evidencie konzumácie alkoholu, do ktorej však bola zarátaná aj spotreba alkoholu zo strany zahraničných turistov.

Čítajte viac: Česi uviedli revolučnú superpotravinu, znie to ako sen: Schudnete a budete po nej aj zdravší!

Po Česku obsadilo druhé miesto Rusko, tretie Slovinsko (priemerný Slovinec ročne vyfajčí 2 637 cigariet a krajina je v spotrebe tabakových výrobkov na šiestom mieste celosvetovo), štvrté Bielorusko a piate Slovensko. Vyplýva to z porovnávacej štúdie 179 krajín sveta, o ktorej informoval britský server Clinic Compare, ktorý sa opiera o verejne dostupné dáta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Svetovej pľúcnej organizácie (WLA). Odborníci v rámci štúdie porovnávali tri faktory: spotrebu alkoholu, tabaku a mieru obezity.

Najzdravšie krajiny sveta sú tie najchudobnejšie

Po Slovensku sa na šiestom mieste ocitlo susedné Maďarsko, potom Chorvátsko, na ôsmom mieste Poľsko a na deviatom Luxembursko. Desiatu priečku rebríčka najnezdravších krajín obsadili Spojené štáty spolu s Litvou a stali sa tak jedinou neeurópskou krajinou v prvej desiatke. Dôvodom je extrémne vysoká miera obezity obyvateľov USA (35 percent Američanov). Svetové prvenstvo v obezite si však držia obyvatelia tichomorských ostrovov – na Samoi je až 41,6 percent obyvateľov obéznych.

Najzdravšou krajinou sveta je Afganistan, kde žije len 2,7 percenta obéznych ľudí. Afganistan tiež patrí medzi 20 krajín sveta, kde sa najmenej fajčí a pije alkohol. V skupine najzdravších krajín sveta sa nachádzajú najmä chudobné štáty. Za Afganistanom nasleduje Guinea, Niger, Nepál, Kongo (Konžská demokratická republika), Eritrea, Malawi, Somálsko, Mozambik a Etiópia. Štúdia však nezohľadňuje skutočnosť, že sú tieto regióny postihnuté častým ozbrojeným násilím, opakujúcimi sa epidémiami a rozsiahlou podvýživou.


 

 

Fotogaléria


Tagy:
najnezdravšie krajiny sveta

2017-09-27 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, cliniccompare.co.uk  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia