Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nečakaný zdravotný dôsledok tetovania: Účinky, z ktorých by mali mať ľudia strach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Tetovanie je pre mnohých ľudí výrazom ich osobnosti a jedinečnosti. Stalo sa pomerne častým módnym doplnkom. Má však aj riziká, o ktorých sa doteraz nevedelo. Výskumníci zistili, že čiastočky z tetovacieho farbiva dokážu prenikať až do lymfatických uzlín.

 

Podľa vedcov z Nemecka a Francúzska, ktorých výsledkom je nová štúdia o vplyve tetovania na ľudské zdravie, môžu byť mikroskopické častice z tetovacieho atramentu toxické a zanechávať stopu v kľúčových oblastiach imunitného systému.

Čítajte viac: Tichý zabijak, o ktorom mnohí nevedia dlhé roky: Skrytá hrozba spôsobuje smrť!

Drobné mikročastice obsahujú molekuly konzervačných látok a kontaminantov ako nikel, chróm, mangán a kobalt, informovali výskumníci v odbornom magazíne Scientific Reports. Dodali, že tetovacia látka sa skladá z rôznych organických a anorganických pigmentov a môže byť kontaminovaná škodlivými nečistotami. Okrem sadzí je druhou najbežnejšou zložkou tetovacieho atramentu oxid titaničitý, biely pigment, ktorý sa tiež používa v potravinárstve, kozmetike a maliarstve. Látka je však spájaná s oneskoreným hojením rán, svrbením a podráždením pokožky.

Zloženie farieb nikto nekontroluje

„Keď ľudia zatúžia po tetovaní, väčšinou sú pri výbere salóna veľmi opatrní a záleží im na tom, aby v ňom používali sterilné ihly,“ komentoval výsledky Hiram Castillo, jeden z hlavných autorov štúdie. „Nikto nekontroluje zloženie farieb, ale naša štúdia ukazuje, že by mali,“ dodal.

Nečakaný zdravotný dôsledok tetovania:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prítomnosť škodlivín v tele vedci odhalili pomocou röntgenového fluorescenčného zobrazovania. Častice našli v koži a lymfatických uzlinách, ktoré sa nachádzajú na krku, v podpazuší a v oblasti slabín. Výskumníkom sa podarilo nájsť aj dôkazy, že častice sú schopné po tele migrovať a dlhodobo sa usádzať v organizme. Ďalším krokom podľa nich bude pátranie po zdravotných účinkoch škodlivín v ľudskom tele, vrátane vyvolávania zápalových procesov. Vedci zatiaľ nevedia, ako sa látky v organizme správajú.

Viac o téme: Tetovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9