Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zdrvujúca správa: Aj Európania pijú kontaminovanú pitnú vodu, môžu za to plasty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

Svetu hrozí enviromentálna katastrofa. Kontaminovaná môže byť dokonca aj pitná voda, o ktorej sa dlho predpokladalo, že je zdravotne bezchybná. Teraz sa ukazuje, že miliardy ľudí pijú vodu s obsahom škodlivých mikročastíc.

Miliardy ľudí po celom svete pijú vodu kontaminovanú mikročasticami plastu, píše Theguardian.com. Analýza organizácie Orb Media dokázala, že až 83 percent kontrolovaných vzoriek vody bolo znečistených. Najväčšia miera znečistenia sa týkala USA - kontaminovaných bolo až 94 percent vzoriek. Okrem USA bolo výrazné znečitenie pitnej vody plastovými vláknami detekové aj v Libanone a Indii.

Čítajte viac: Slovenská odborníčka vyvracia najväčší mýtus o vode z PET fliaš: Tento dôkaz presvedčí každého!

Európske krajiny dosiahli najnižšiu mieru kontaminácie, v priemere však išlo o 72 percent kontaminovaných vzoriek pitnej vody. V praxi to znamená vysoké riziko, že v pitnej vode denne konzumujeme neviditeľné kúsky plastu. Z analýz vyplýva, že naše životné prostredie je v globálnom meradle zamorené plastovými mikročasticami. Aký dopad na ľudské zdravie má pravidelná konzumácia týchto látok v pitnej vode, to zatiaľ vedci nevedia.

Podzemné zdroje vody sú najbezpečnejšie

Liptovská vodárenská spoločnosť (LVS) so sídlom v Liptovskom Mikuláši vylúčila prítomnosť plastových mikročastíc v pitnej vode. LVS využíva podzemné vodárenské zdroje, ktoré sú v horskom prostredí, informoval výrobný riaditeľ spoločnosti Tomáš Benikovský. „Plastové mikročastice sa do našich vodárenských zdrojov nemajú odkiaľ dostať,“ reagoval na medializované informácie o výskyte plastových mikročastíc v zdrojoch pitnej vody aj na Slovensku.

Zdroj: Orbmedia.org
Zobraziť galériu (3)
Zdroj: Orbmedia.org  (Zdroj: Orb Media)

Bezpečná nemusí byť ani voda z obchodu

Odborníci sú znepokojení najmä predstavou, že by mohli mikročastice zachytávať nebezpečné baktérie z odpadových vôd. Ak by boli plastové vlákna vo veľkosti nanočastíc, mohli by byť schopné prenikať do buniek a tiež do vnútorných orgánov.

Zdrvujúca správa: Aj Európania
Zobraziť galériu (3)

Plasty podľa vedcov pochádzajú z rôznych zdrojov, pričom jedným z významných sú syntetické vlákna z oblečenia, ale aj pneumatiky automobilov. Do tela sa tieto mikročastice nedostávajú len z pitnej vody, ale aj z konzumácie morských rýb. Už dlho je známe, že množstvo vyhodeného a nepotrebného odpadu končí v moriach a oceánoch. Alternatívou k pitnej vode z vodovodu môže byť voda balená v plastových fľašiach, ani tá však nie je stopercentnou zárukou, že sa v nej kontaminanty neobjavia. Tie sa totiž našli aj v niekoľkých vzorkách balenej vody predávanej v obchodoch v rámci USA.

 

 

Viac o téme: PlastyPitná vodaKontaminácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9