Veľké zmeny v zdravotníctve: Dotknú sa pacientov aj ich peňaženiek!

Chystajú sa viaceré zmeny v zdravotníctve!
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-06 17:00:00

Pacienti by sa mali mať na pozore! Preventívne prehliadky by sa mali po novom rozšíriť u všeobecných lekárov a zubárov. Počíta s tým novela zákona o zdravotnej starostlivosti od ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Týka sa to aj poplatkov na pohotovostiach, ktoré by sa mali zvýšiť.


Možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov by mala pribudnúť u dorastu a dospelých. U stomatológa má byť súčasťou preventívnej prehliadky prehmatanie uzlín. Deti a dorast majú mať zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom. Vyšetrenia pomôžu podľa ministra Druckera k včasnému zachyteniu rakoviny pečene či ústnej dutiny.

Čítajte tiež: Žena každý deň vypila nálev z kyslých uhoriek: Po 7 dňoch nastali tieto zmeny

Poistenci môžu v súčasnosti absolvovať preventívne prehliadky plne hradené z verejného zdravotného poistenia u všeobecného lekára pre dospelých a pre deti a dorast, zubára, gynekológa, pôrodníka, urológa či gastroenterológa. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že túto možnosť dlhodobo využíva pomerne málo ľudí.

Deti a dorast majú v súčasnosti nárok v rámci prevencie na vyšetrenie zahŕňajúce poradenstvo rodičom, sleduje sa komplexný psychomotorický vývin dieťaťa, povinné očkovania, krvný tlak, vyšetrenie moču. Lekári monitorujú aj rizikové faktory pri srdcovocievnych ochoreniach meraním cholesterolu v krvi a triacylglycerolov.

Dorast a dospelí majú u všeobecného lekára v rámci prevencie právo na komplexné vyšetrenie, kontrolu stavu očkovania, vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrolu hmotnosti, laboratórne vyšetrenia moču a krvného obrazu. Lekár má klásť dôraz na odhalenie rizík civilizačných chorôb, odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia.

Poistenci nad 40 rokov majú nárok na vyšetrenie cholesterolu a triacylglycerolov a EKG záznam činnosti srdca. Ľudia nad 50 rokov a s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka zase na preventívne vyšetrenie raz za dva roky (test na okultné krvácanie), pri pozitívnom výsledku nasleduje kolonoskopia.

U stomatológa majú pacienti počas preventívnej prehliadky právo na podrobné vyšetrenie chrupu, parodontu, mäkkých tkanív ústnej dutiny, kontrolu vzájomného postavenia zubov, zubných náhrad, dentálnej hygieny a hygienických návykov.

Poplatky na pohotovostiach by sa mali zvýšiť

Pacient s kašľom či nádchou by mal po novom zaplatiť na urgente v nemocnici desať eur oproti doterajším necelým dvom. Poplatok za návštevu ambulantnej pohotovosti sa má zvýšiť z 1,99 na dve eurá. Počíta s tým novela zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), ktorú dnes taktiež posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania.

Takto nastavené úhrady majú odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Poplatky sa nemajú týkať chorých, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, kašeľ či nádcha sa však za ňu nepovažuje.

Na urgente v nemocniciach by nemali platiť napríklad pacienti s čerstvými úrazmi, tiež tí, ktorým sa tam venujú viac ako dve hodiny alebo ľudia s nutnosťou hospitalizácie. Na ambulantnej pohotovosti zase poplatok nebude potrebný u pacientov s úrazom bezprostredne po jeho vzniku a u tých, ktorých museli hospitalizovať. Oslobodenie od poplatku sa nebude týkať ľudí s úrazom v dôsledku užitia alkoholu, inej návykovej látky či lieku užitého iným spôsobom, ako bolo odporučené lekárom.

Rezort zdravotníctva určil aj výšku úhrady za poskytnutie výpisu zo zdravotnej dokumentácie na maximálne dve eurá, niektorí lekári si podľa rezortu mali pýtať od päť do 15 eur.

Ako bude fungovať ambulantná pohotovostná služba? 

Právna norma má zmeniť aj systém fungovania ambulantnej pohotovostnej služby. Pacientom má byť k dispozícii v kratšom čase ako doteraz, v súčasnosti funguje do rána. Súčasné lekárske služby prvej pomoci by mali zaniknúť najneskôr cez leto budúceho roka. Po novom by mala vzniknúť takzvaná pevná a doplnková sieť takejto pohotovosti. V pevnej sieti by mala ambulantná pohotovosť povinne fungovať v každom okresnom meste v pracovných dňoch od 16.00 do 23.00 h, v dňoch pracovného pokoja od 7.00 do 23.00 h.


Holíte sa aj „tam dole“? Koledujete si o poriadny sexuálny problém!


Doplnková pohotovosť má byť dobrovoľná, k dispozícii môže byť v pracovných dňoch nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v čase medzi 16.00 a 23.00 h a nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v dňoch pracovného pokoja v čase medzi 7. a 23. hodinou.

Ambulantné pohotovosti v minimálnej pevnej sieti sa nemusia podľa Druckera spravidla zatvoriť po 23.00 h. Môžu fungovať aj do rána, najneskôr do 7.00 h nasledujúceho dňa, avšak iba v prípade, ak sa na tom organizátor dohodne so samosprávnym krajom. Drucker tvrdí, že súčasnú lekársku službu prvej pomoci využívajú pacienti po 23.00 h "len minimálne", štatistiky hovoria o jednom percente.

Ak organizátor nebude úplne vedieť zabezpečiť služby lekárov ambulantnej pohotovosti, zariadiť to má samosprávny kraj. Takýto výpadok zo strany poskytovateľa však pre neho nebude bez následkov. Zdravotné poisťovne mu za to majú dať menej peňazí, keďže úplne nezabezpečil prevádzku.

Povolenie na prevádzku ambulantných pohotovostí by malo vydávať ministerstvo zdravotníctva. V pevnej sieti má platiť na šesť rokov, v doplnkovej je platnosť viazaná časovo a územne na pevný bod organizátora. O miesto v pevnej sieti sa bude súťažiť vo výberových konaniach, rezort by s nimi mal začať najneskôr začiatkom budúceho roka. Povolenie na prevádzku doplnkovej pohotovosti by malo vydávať ministerstvo na žiadosť organizátora.

Lekárom v pevnej sieti má novela zákona garantovať minimálnu hodinovú mzdu vo výške 12 eur, tí však musia byť s organizátorom v pracovnoprávnom vzťahu. Lekár sa však so zamestnávateľom môže dohodnúť aj na vyššom plate. Výška hodinovej mzdy v doplnkovej sieti bude takisto závisieť od dohody. Drucker nedávno povedal, že sa nízkej sumy vôbec nebojí, keďže do doplnkovej siete pôjdu lekári dobrovoľne a organizátor ich tak bude mať motiváciu dobre zaplatiť.

2017-09-06 17:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia