Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Eva vyše 50 rokov používala známy detský púder: Dostane miliónové odškodné kvôli rakovine

Eva Echeverriová Zobraziť galériu (2)
Eva Echeverriová

Američanka Eva Echeverriová (63) používala dlhé roky detský zásyp známej značky. Zlom nastal pred desiatimi rokmi, keď jej lekári diagnostikovali rakovinu vaječníkov. Eva je presvedčená, že príčinou jej choroby je látka nachádzajúca sa vo výrobku značky Johnson & Johnson. Spoločnosť jej teraz musí zaplatiť odškodné vo výške 417 miliónov dolárov (353 mil. eur).

 

Po tom, ako sa Kalifornčanka Eva Echeverriová dozvedela, že trpí rakovinou vaječníkov, začala pátrať po príčine. Verí, že jej zdravotné problémy má na svedomí detský púder, ktorý 50 rokov používala na intímnu hygienu. Obsahoval totiž mastenec, o ktorom sa špekuluje, že by mohol mať karcinogénny účinok.

Čítajte viac: Slovenská odborníčka vyvracia najväčší mýtus o vode z PET fliaš: Tento dôkaz presvedčí každého!

Porota v americkom Los Angeles nariadila spoločnosti Johnson & Johnson, aby hospitalizovanej žene zaplatila rekordné odškodné vo výške 417 miliónov dolárov (353 mil. eur). Echeverriová v žalobe tvrdila, že mastenec, ktorý sa nachádzal v detskom zásype, spôsobuje rakovinu vaječníkov, keď sa pravidelne aplikuje v rámci ženskej hygieny. Verdikt, ktorý v súdnom procese padol, znamená najvyššiu sumu prisúdenú v sérii rozsudkov v podobných prípadoch voči firme Johnson & Johnson na súdoch po celých Spojených štátoch.

Zákazníkov nikto nevaroval, tvrdí Američanka

Echeverriová obvinila spoločnosť Johnson & Johnson, že nedostatočne varovala zákazníkov o potenciálnom rakovinovom riziku pri používaní tohto detského púdru. Sama ho začala denne používať už v 50. rokoch 20. storočia až do roku 2016. V roku 2007 jej pritom diagnostikovali rakovinu vaječníkov. Echeverriovej právnik Mark Robinson uviedol, že jeho klientka podstupuje liečbu rakoviny a vyjadrila nádej, že po verdikte firma Johnson & Johnson už teraz na svoje produkty umiestni dodatočné varovania.

Čítajte viac: Ako sa správajú nebezpečné látky v našom tele? Šokujúca reakcia chemikálií zo šampónov!

Carol Goodrichová, hovorkyňa firmy Johnson & Johnson, informovala, že spoločnosť sa voči rozhodnutiu poroty odvolá. Zatiaľ čo firma súcití so ženami trpiacimi rakovinou vaječníkov, vedecké dôkazy podľa nej svedčia o bezpečnosti tohto detského zásypu. K najnovšiemu verdiktu došlo po tom, ako porota v St. Louis v máji priznala 110,6 mil. dolárov (93 mil. eur) žene z Virgínie, ktorej diagnostikovali rakovinu vaječníkov. Produkty firmy Johnson & Johnson obsahujúce zásyp používala viac ako 40 rokov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: profimedia.sk)

Mastenec sa v kozmetike používa bežne

Mastenec patrí medzi ílové minerály. Vďaka svojej vlhkosti a jemnej štruktúre sa už dlhé desaťročia používa v kozmetickom priemysle. Okrem detských púdrov na liečbu zaparenín a vyrážok v plienkach batoliat sa pridáva aj do mydiel, antiperspirantov či zubných pást. Niektoré štúdie už v minulosti dávali mastenec do súvislosti s rakovinou vaječníkov a viaceré spoločnosti látku nahradili napríklad kukuričným škrobom alebo ryžovým práškom, uvádza Consumersafety.org.

Výskumom spojitosti medzi rakovinou vaječníkov a mastencom sa vedci zaoberajú už vyše 40 rokov, ale jednoznačný dôkaz nenašli. Nádory u žien vznikali bez ohľadu na to, či si prášok aplikovali priamo na pokožku alebo na spodnú bielizeň či vlhčené obrúsky určené na intímnu hygienu. Jedna z teórii hovorí, že častice mastenca môžu cez vagínu prenikať až do vaječníkov a vyvolať tam zápal. Ten môže nakoniec viesť k vzniku rakoviny.

Štúdie hovoria o zvýšenom riziku

Posledné výskumy naznačujú, že mastenec zrejme môže zvyšovať riziko rakoviny vaječníkov. Štúdia z roku 2016 prišla so záverom, že 63 percent žien s rakovinou vaječníkov používalo prášok z mastenca. Iné štúdie hovoria o zvýšenom riziku alebo o zhruba 30 percent vyššom riziku. Podľa amerického Národného onkologického ústavu by sa výskyt tejto smrteľnej formy rakoviny mohol znížiť o desať percent, keby sa ženy vyhýbali použitiu mastenca v oblasti intímnej hygieny.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny so sídlom v Lyone klasifikuje použitie práškového mastenca v oblasti genitálií ako potenciálny karcinogén, pretože môže obsahovať zvyšky zdraviu škodlivého azbestu. Známymi faktormi, ktoré majú vplyv na rozvoj rakoviny vaječníkov, sú vek, obezita, estrogénová terapia po menopauze, genetické mutácie a vrodené predispozície. 

Viac o téme: Johnson & JohnsonRakovina vaječníkovDetský púderEva Echeverri
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9