Najväčší potravinový škandál leta: Látka z kontaminovaných vajec sa používa aj proti všiam!

Ilustračné foto
Zdroj: TASR/Marcel Kusch/dpa via AP
2017-08-18 12:00:00

Škandál s vajcami kontaminovanými fipronilom už zasiahol aj Slovensko. V štyroch bratislavských hoteloch sa našli produkty s obsahom toxického insekticídu a pesticídu. Zisťovali sme, aké riziko ľuďom hrozí po konzumácii problematických slepačích vajec obsahujúcich látku, ktorá sa bežne používa na ničenie bĺch, vší a kliešťov u zvierat.

 

Fipronil je bežnou zložkou veterinárnych produktov na ničenie bĺch, vší a kliešťov u zvierat a jeho použitie v potravinárskom priemysle Európska únia zakázala. Podľa stanoviska Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) je fipronil známy insekticíd, resp. je účinnou látkou prípravkov na ochranu rastlín proti živočíšnym škodcom, ktorej používanie bolo Európskou úniou schválené do 30. septembra 2017 ako prostriedok na ošetrenie osiva. Bežne sa ním ošetrovali plodiny ako zemiaky, cibuľa, šalotka, brokolica, karfiol, ružičkový kel, hlávková kapusta, pór, slnečnicové a repkové semená, kukurica, kukurica na siláž a cukrová repa. „Slovenská republika však v súčasnosti nemá schválený žiadny prípravok na ochranu rastlín s účinnou látkou fipronil,“ informoval ÚVZ SR.

Čítajte viac: Chyba, ktorú robíte a neviete o nej: Takto sa z vajíčok stáva nepriateľ!

Ako ÚVZ SR doplnil, pre slepačie vajcia platí maximálny limit rezíduí účinnej látky fipronil do 0,005 mg/kg. Prekročenie limitu však automaticky neznamená riziko pre zdravie spotrebiteľa. „Vplyv látky na zdravie človeka závisí nielen od množstva danej látky v skonzumovanej potravine, ale aj od množstva tejto skonzumovanej potraviny,“ spresnila Jozefína Kaššová z ÚVZ SR.

Riziko hrozí najmä deťom

Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

Škandál s kontaminovanými vajcami najprv prepukol v Holandsku, kde boli problematické vajcia v júli 2017 prvýkrát objavené. Potom nasledovalo Belgicko, Nemecko a ďalšie krajiny, do ktorých boli vajcia s fipronilom distribuované. Pozitívny nález už ohlásilo najmenej 16 európskych krajín spolu s Hongkongom. Na Slovensku našli veterinárni inšpektori kontaminované produkty v štyroch bratislavských hoteloch. Išlo o pasterizovanú vaječnú zmes pôvodom z Nemecka obsahujúcu vajcia z Holandska.

Niekoľkonásobné prekročenie limitu

„Nameraná hodnota fipronilu v predmetnej pasterizovanej vaječnej zmesi až 5-násobne prekročila povolený limit. Dodávky sa uskutočňovali priebežne od 25. júla 2017 do 11. augusta 2017. Spolu bolo dovezených 675 balení. Obsah jedného balenia je 1000 gramov,“ spresnil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Ako povedal Bíreš pre Vyšetrenie, fipronil sa do tela hydiny a následne do vajec dostal z prípravku, ktorý sa u hydiny bežne používa na ošetrovanie peria napadnutého ektoparazitmi - tzv. všeniek. Belgický výrobca však do prípravku ilegálne primiešal fipronil, čím zvýšil jeho účinnosť. Fipronil prenikol cez pokožku zvierat do organizmu, a teda i do vajec, ktoré hydina produkovala.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) išlo v prípade kontaminovaných produktov nájdených v štyroch bratislavských hoteloch o výrobok s názvom Eifix Vollei aus Bodenhaltung flüssig, pasteurisiert (pasterizovaná vaječná hmota) a obchodnou značkou WIESENHOF v kartónovej škatuli s uzáverom. Ide o tisícgramové balenie s dátumom minimálnej trvanlivosti do 10. septembra 2017 šarže L 6078-0. Výrobcom je Eipro Vermarktung GmbH & Co. KG, Nemecko.

Z kontaminovanej vaječnej hmoty, ktorá sa našla v štyroch bratislavských hoteloch, sa spotrebovalo 570 kilových balení. Dodávateľovi sa vrátilo 90 kilogramov. Informoval o tom dnes hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V krajinách ako Belgicko, Holandsko a Nemecko, kde potravinový škandál prepukol naplno, stiahli z predaja milióny vajec. Belgická Federálna agentúra pre bezpečnosť potravín (AFSCA) upozornila, že obsah fipronilu bol vyšší, ako hovorili prvé analýzy. V testovaných vajciach našli 0,92 miligramu pesticídu na kilogram (mg/kg), čo prekračuje limit zdravotnej bezpečnosti povolený normami EÚ - 0,72 mg/kg.

 

 

 

 

 

„Vyzývam všetkých dodávateľov potravín, aby nehazardovali so zdravím našich obyvateľov a dôsledne preverovali zloženie a pôvod dovážaných potravín. Odporúčam, aby vsadili na overené produkty od overených dodávateľov, ideálne zo Slovenska, kde máme celý výrobný proces plne pod kontrolou od farmy až po obchod,“ vyhlásila Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Vyzvala slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín.

 

Fotogaléria


Tagy:
pesticíd kontaminované vajcia fipronil

2017-08-18 12:00:00  |  Foto: TASR/Marcel Kusch/dpa via AP, ÚVZ SR, Thinkstock.com Video: TASR  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia