Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medicína má v rukách ďalší triumf: Prelomovú vakcínu začnú už budúci rok testovať na ľuďoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Čaká nás ďalší medicínsky míľnik? Už najbližší rok chcú vedci na ľuďoch testovať nový typ vakcíny. Priaznivé výsledky jej použitia by odštartovali medicínsky prielom v boji proti cukrovke prvého typu, ktorá vo zvýšenej miere postihuje deti a mladých ľudí. Znamenalo by to, že by sme sa proti tejto obávanej chorobe mohli dať zaočkovať.

 

Nádejnú očkovaciu látku proti cukrovke 1. typu už vedci úspešne testovali na myšiach. Prvá fáza klinických štúdií realizovaných na 30 ľuďoch by mala prebehnúť začiatkom roka 2018 vo Fínsku. Vedci predpokladajú, že podstatnú úlohu pri vývoji cukrovky zohrávajú enterovírusy bežne vyvolávajúce ochorenia ako meningitída  a detská obrna. V niektorých prípadoch môžu enterovírusy infikovať bunky pankreasu produkujúce inzulín a trvalo ich poškodiť natoľko, že nie sú schopné opravy.

Čítajte viac: Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!

Ak sa vakcína testovaná na dospelých ukáže ako bezpečná, vedci ju plánujú aplikovať 150 deťom. Až potom sa ukáže, či dokáže očkovacia látka skutočne bojovať proti enterovírusom. V tretej fáze testovania ňou výskumníci plánujú zaočkovať 4 000 detí. Celý proces však môže trvať osem rokov, kým budú mať vedci definitívnu istotu, že je vakcína účinná.

Hoci by mala byť očkovacia látka najmä prevenciou proti cukrovke 1. typu, súčasne by dokázala chrániť aj pred infekciami spôsobenými enterovírusmi. Napríklad pred nádchou, myokarditídou alebo meningitídou. Výskum zastrešuje fínska Tamperská univerzita.

Medicína má v rukách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Cukrovka typu 1 na Slovensku

Diabetes mellitus typu 1 sa prejavuje najmä častým močením, pocitom sucha v ústach a silným smädom. Človek s týmto ochorením môže pociťovať zvýšenú únavu alebo ospalosť a jeho organizmus horšie vzdoruje infekciám. Z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že na Slovensku trpí cukrovkou prvého typu viac ako 20-tisíc dospelých ľudí a vyše 2-tisíc detí a mladistvých. V roku 2015 pribudlo 1 462 nových prípadov formy diabetes mellitus 1. Najpočetnejšiu skupinu chorých u nás tvoria mladší ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

Viac o téme: VakcínaCukrovka 1. typu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9