Nečakaný objav mladej vedkyne z Česka: Odhalila ďalšiu záhadu ľudského mozgu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-21 18:00:00

Mladá vedkyňa Valentina Lacovich z Medzinárodného centra klinického výskumu Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne (ICRC) prišla na zaujímavý objav. Zistila, že medzi zranením a neskorším nástupom ochorenia ako Alzheimerova choroba a iných foriem demencie je skrytá súvislosť.

 

Monika Lacovich dostala za výskum vzťahu medzi poranením hlavy a neskorším nástupom neurodegeneratívnych ochorení cenu Medzinárodnej spoločnosti na podporu výskumu Alzheimerovej choroby. „Je známe, že prepuknutie Alzheimerovej choroby nejako súvisí s hromadením beta-amyloidu a tau proteínu v mozgu, ktoré blokujú prenos informácií medzi štruktúrami mozgu zvanými axóny. Nie je však známe, prečo sa tieto proteíny začnú v mozgu hromadiť,“ povedala mladá vedkyňa.

Čítajte viac: Najväčší zabijak 21. storočia je postrachom lekárov: Môže vyvolať novú vlnu krízy

„Skúmali sme, či poranenie mozgu a začiatok hromadenia týchto proteínov spolu nejako priamo súvisí. Ukázalo sa, že áno. Opakované poranenia mozgu, napríklad pri náraze hlavou, vedú s určitým časovým oneskorením k vyššej produkcii a hromadeniu amyloidných prekurzorov proteínov v mozgu a tie potom s ďalším časovým oneskorením vedú k zvýšenému riziku vzniku Alzheimerovej choroby,“ uviedla Lacovich.

Príčiny demencie sú stále zahalené tajomstvom

Príčiny Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie, ani efektívny spôsob ich liečby, nie sú ešte úplne známe, spresnila hovorkyňa Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne Petra Veselá. Podľa jej slov poslúžia nové poznatky k ďalšiemu výskumu a v budúcnosti môžu mať prínos aj pri liečbe.

 

 


Výskum sa uskutočnil v laboratóriu ICRC na modeli neurónov získaných z ľudských kmeňových buniek. „Porovnal sa s modelom mozgových poranení na myších modeloch, aby bolo možné závery z bunkových kultúr porovnať s výsledkami pokusov na živých modeloch,“ doplnila Veselá.

Obrovská výzva pre medicínu a zdravotníctvo

Podľa riaditeľa Medzinárodného centra klinického výskumu Gorazda B. Stokina sú Alzheimerova choroba a demencia jednou zo základných výziev súčasného medicínskeho výskumu. „Vzhľadom k tomu, že spoločnosť vo väčšine krajín sveta starne, rastie percento ľudí trpiacich týmito chorobami. Tým pádom tiež rastú náklady na ošetrovanie. Platia ich poisťovne, štát i rodiny pacientov. V budúcnosti budú tieto choroby jedným z hlavných problémov zdravotníctva a sociálnych služieb,“ doplnil riaditeľ nemocnice Martin Pavlík. Podľa Svetovej správy o Alzheimerovej chorobe je na svete skoro 50 miliónov ľudí s Alzheimerom alebo inou formou demencie. V roku 2030 sa očakáva zhruba 75 miliónov chorých.

Fotogaléria


Tagy:
demencia Alzheimer poranenie hlavy

2017-07-21 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, fnusa.cz  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia