Česko zaviedlo mimoriadne opatrenia: Po prasacej chrípke kosí v Európe ďalší zabijak

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-10 06:00:00

Českých chovateľov hospodárskych zvierat sa zmocnil strach. Do strednej Európy prenikla nebezpečná choroba, ktorá kosí ošípané. Odborníci hovoria o podobnej hrozbe, akou je prasacia chrípka. Zisťovali sme, či sa africký mor ošípaných vyskytol aj na Slovensku.


Po tom, ako český okres Zlín ohlásil prepuknutie nákazy afrického moru, zakázalo Slovensko dovoz tepelne neopracovaného mäsa a kúpu zvierat zo Zlínskeho kraja.

Čítajte tiež: O týchto vírusoch by ste mali vedieť: Ničia čoraz viac Slovákov!

Choroba, ktorá zatiaľ zabíja len diviaky, si vyžiadala viaceré mimoriadne opatrenia. Africký mor predstavuje vážnu hrozbu pre celý priemysel s ošípanými. Je to vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich svíň, európskych diviakov, amerických diviakov a prasiat bradavičnatých.

Preventívne opatrenia zavádza aj Slovensko

„Slovensko už dnes prijíma opatrenia a informuje dotknuté kraje, ktoré hraničia s Českou republikou, a to je hlavne Trenčiansky kraj a okres Nové Mesto nad Váhom, aby naozaj dávali pozor na svoje chovy,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. „Všetkých chovateľov nabádame na veľkú opatrnosť, nielen vo veľkých, ale aj individuálnych chovoch. Prosím všetkých, ktorí majú aj jedno zviera, nekupovať z tohto kraja. Nebezpečenstvom sú aj prihraničné okresy na severe a severovýchode Slovenska, kde hraničíme s Poľskom a Ukrajinou, a kde sa mor ošípaných už vyskytuje,“ zdôraznila Matečná.

Prišiel k nám z Afriky

Podľa informácií Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) sa africký mor ošípaných (AMO) u nás nikdy doposiaľ nevyskytoval. Nákaza sa prejavuje vysokou horúčkou, má veľmi krátky priebeh a vyznačuje sa vysokou úmrtnosťou. Pôvodcom ochorenia je vírus z čeľade Asfarviridae, proti ktorému dodnes nebola vyvinutá vakcína.

„Choroba bola prvotne rozšírená v krajinách subsaharskej Afriky. V Európe bola potvrdená v Španielsku a Portugalsku v 60-tych rokoch minulého storočia, jej zavlečenie bolo pravdepodobne spôsobené kuchynským odpadom z leteckej dopravy z afrických štátov. Endemicky sa vyskytuje najmä na Sardínii v Taliansku v populácii domácich i divých svíň. Jej výskyt bol zaznamenávaný aj v Eurázii (Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan), čo predstavovalo hrozbu aj pre chovateľov v Európe. Ostatný výskyt tejto choroby bol zaznamenaný na Ukrajine (2012), v Rusku (2012), v Bielorusku (2013) a v Litve (2014),“ informuje na svojej stránke ŠVPS SR.

Vírus môže prežívať aj v mäse

Choroba sa medzi zvieratami môže šíriť priamym kontaktom, ale aj prostredníctvom krv sajúceho hmyzu (kliešte rodu Ornithodorus).

„Vírus AMO je schopný cirkulácie v krvi nakazeného zvieraťa (virémia) až 60 dní a v surovom bravčovom mäse si zachová infekčnosť až 15 týždňov, v tepelne neopracovaných výrobkoch z bravčového mäsa až 3-6 mesiacov. Inkubačná doba trvá od štyroch (akútna forma) do pätnástich dní,“ dopĺňa ŠVPS SR.

Podľa slov Jozefa Bíreša, riaditeľa ŠVPS SR, sa africký mor ošípaných objavil v Česku prvýkrát v histórii a vzhľadom na charakter ochorenia nie je vylúčené, že sa dostane aj k nám. Predstavuje obdobnú hrozbu, akou je prasacia alebo vtáčia chrípka. „Človek na toto ochorenie nie je vnímavý,“ spresnil Bíreš. Zdroj nákazy v Českej republike zatiaľ nie je známy, predpokladá sa však, že niekto vyhodil nakazenú potravu a jej konzumáciou sa potom infikovali diviaky.

Fotogaléria


Tagy:
africký mor ošípaných

2017-07-10 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia