Lekár radí: Ako sa pripraviť na dovolenku s malým dieťaťom?

Pripravte svoje dieťa na dovolenku!
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-24 15:30:00

Chystáte sa na letné cesty s malým dieťaťom? Myslite aj na stravu v dovolenkovej destinácií. Medzi prvým až štvrtým rokom je dieťa často veľmi vyberavé a preto sa vám môže stať, že bude odmietať nové jedlá – a to vôbec nemusia byť nezvyčajné či exotické potraviny.

Potravinová neofóbia je odborné pomenovanie strachu z nových alebo neznámych potravín. Je to bežná fóbia u batoliat a malých detí, ktorá postupne vymizne sama.

Dieťa sa od prvých dní svojho života v rodine stretáva s istými vôňami, stravovacími zvykmi, úpravou potravín, ktoré tvoria pocit domova, istoty. Je to súčasť nutričného programovania, každý z nás považuje stravu svojej mamy za tú domácu, bezpečnú a aj v dospelosti si pamätáme chute a vône domova.

Narušenie tohto pocitu bezpečia domova cestovaním (hoci aj príjemným a dovolenkovým) vnímajú deti aj odmietaním nezvyčajnej, inej stravy.

Ako sa správne zachovať?

V ambulancii pediatra sa môžete poradiť pred cestou o probléme s vyberavosťou dieťaťa aj podrobnejšie. Pediater vám môže ponúknuť diagnostický nástroj Nutricheq, vďaka ktorému môžete získať nové poznatky a rozhodnúť sa, ako postupovať.

„Najhoršie, čo môže rodič robiť v prípade potravinovej neofóbie je nútiť dieťa do jedla,“ hovorí lekárka pre deti a dorast MUDr. Katarína Šimovičová.. „Dieťa sa môže vzoprieť až do nevoľnosti a totálneho odmietania potravy.“

Rátajte s tým, že vaše dieťa možno bude nové jedlo odmietať. Pri príprave na dovolenku sa preto cielene  pripravte na zvládnutie situácie a to aj zásobou jedla, ktoré je ochotné jesť.

Trikrát a dosť?

Stravovacie návyky niektorých batoliat môžu dočasne viesť až ku zvýšeniu rizika nedostatočného príjmu živín. To je potrebné riešiť včas a pomôcť deťom obľúbiť si väčší počet rôznych potravín.


Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!


„V tomto prípade neplatí 3-krát a dosť. Ale je potrebné ponúknuť dieťaťu až 15 -krát odmietanú potravinu, než novú potravinu dieťa prijme,“ hovorí MUDr. Katarína Šimovičová. „Existuje kritické obdobie na zníženie neskoršej potravinovej neofóbie u detí počas procesu odstavovania. Rozmanitosť potravín, ktoré boli prvýkrát ponúknuté deťom v tomto období, môže znížiť neskoršie odmietnutie potravín. Aj rozmanitosť jedla matky a následná rôznorodosť chutí v materskom mlieku môže viesť k väčšej akceptácii nových potravín.“

Nech je dovolenka dovolenkou

Potravinová neofóbia je prechodné štádium, ktoré so zvyšujúcim sa vekom vymizne. Väčšinou nechuť skúšať nové potraviny ustupuje v piatich, šiestich rokoch. Nie je to ani intolerancia či alergia na potraviny, len detský strach, ktorý je potrebné odbúravať trpezlivosťou a dobrým príkladom.

Azda najpraktickejšie je siahnuť po potravinách s vekovým určením pre dojčatá a malé deti. Strava s takýmto označením svojím obsahom zodpovedá výživovým potrebám detí a poskytuje aj záruku dodržiavania prísnych zákonných limitov na obsah škodlivých látok.

5 tipov ako inšpirovať dieťa k novým potravinám

1. Buďte dieťaťu príkladom, dajte si aj netradičné potraviny a chváľte ich. Nikdy neodmietajte potraviny, nehovorte „Toto je zlé“, maximálne „Na toto dnes nemám chuť.“

2. Jedzte vždy spoločne s dieťaťom, ponúkajte mu na ochutnanie z vlastného taniera. Jedlo je aj súčasť sociálneho styku a spoločné stravovanie zvyšuje dôveru.

3. Kombinujte známe potraviny a nové potraviny. Dieťa bude spoznávať nové aj v kombinácii s overenými jedlami.

4. Servírujte jedlo vkusne a hravo upravené na tanieri. Jedia aj oči a zaujať dieťa pekne upraveným tanierom je vhodná cesta.

5. Motivujte dieťa aj tak, že mu za jedenie ponúknete nejakú odmenu, zážitok. Ako motiváciu neuvádzajte iné jedlo či sladkosti.

Čítajte tiež: Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!

2017-06-24 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia