Keď ujde viac, ako by malo: Nedovoľte, aby sa mechúr zase ozval!

Problémy s močovým mechúrom treba ihneď riešiť!
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-19 18:00:00

Témou tohtoročného Týždňa kontinencie, ktorý bude od 19. do 25. júna 2017, je prevencia a riešenie úniku moču u všetkých vekových kategórií, ale najmä u ľudí v seniorskom veku. Odborníci kladú veľký dôraz na prevenciu, lebo tá môže pomôcť predísť nepríjemným ťažkostiam, o ktorých hovoriť je ešte pre mnohých ľudí tabu.


Dôležitou prevenciou je rehabilitácia svalov panvového dna u žien aj u mužov. Práve vďaka rehabilitácii sa problémy spojené s únikom moču dajú vo významnej miere ovplyvniť a niekedy aj úplne odstrániť. Týždeň kontinencie upozorňuje tiež na to, že cvičenie s vysokou intenzitou fyzickej aktivity, ktoré tak obľubujú aj mladé ženy, môže byť rizikovým faktorom na únik moču.

Na Slovensku bude počas Týždňa kontinencie prebiehať informačná kampaň. V osvetových stánkoch vo vybraných 9 nemocniciach sa pacienti aj tento rok stretnú so skúsenými zdravotnými sestrami, ktoré budú informovať o problematike inkontinencie, o možnostiach vyšetrenia a riešenia problémov.

V utorok 20. júna sa o problematike úniku moču a možnostiach, ako tejto poruche predchádzať, budú môcť pacienti  informovať v čase od 8.00 do 14.00 v týchto nemocniciach:

  • Fakultná nemocnica Kramáre Bratislava
  • Detská fakultná nemocnica Bratislava
  • Poliklinika Trnava
  • Fakultná nemocnica Nitra
  • Nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica
  • Univerzitná nemocnica Martin
  • Nemocnica Trieda SNP 1 Košice
  • Nemocnica Trenčín
  • Poliklinika Šamorín (22.6.)

Súčasťou  osvetového stánku budú informačné materiály o problematike a aj nové vydanie InkoNovín, v ktorých sa čitateľ dozvie veľa zaujímavého o tento problematike.

„Počas minulých ročníkov sa pacienti a ich príbuzní, ktorí navštívili informačné stánky, najčastejšie pýtali na používanie absorpčných pomôcok. Kedy na ne majú nárok, v akom rozsahu, kto pomôcky predpisuje. Záujem bol aj o alternatívne možnosti liečby, posilňovanie svalov panvového dna a o novinky v zdravotnej starostlivosti o pacienta trpiaceho únikom moču. Zaznamenávame stále väčší záujem o problematiku inkontinencie, keď sa ľudia môžu anonymne pýtať, tak majú menej zábran,“ tvrdí Ing. Marica Laščeková, predsedníčka Občianskeho združenia InkoFórum.

Keď sa mechúr ozýva

Ľahký únik moču sa vyskytuje u 1 zo 4 žien nad 35 rokov. Stresová inkontinencia je únik moču pri činnostiach, ktoré spôsobujú tlak na močový mechúr, ako  je beh, kašeľ, skákanie alebo kýchanie. Vyskytuje sa pri oslabených svaloch panvového dna.

„Oslabené svaly môžu byť spôsobené tehotenstvom, predchádzajúcimi vaginálnymi pôrodmi detí, obezitou alebo nadváhou a tiež  chronickou infekciou močových ciest,“ vysvetľuje prof. MUDr. Ján Švihra, PhD., profesor na Urologickej klinike v Martine a predseda Odborného výboru InkoFóra.

Urgentná inkontinencia je náhly  mimovoľný únik moču spojený s náhlym neodolateľným nutkaním (urgenciou) na močenie, okrem toho býva prítomné aj časté močenie cez deň (viac ako 7 krát) a tiež potreba močenia v noci (jeden a viac krát). Urgencie na močenie, časté močenie cez deň aj v noci a únik moču v dôsledku nepríjemného nutkania na močenie sa označujú ako hyperaktívny močový mechúr. Spúšťacím mechanizmom  bývajú infekcie močových ciest (aj nedostatočne liečené), kamene a nádory močového mechúra, cukrovka, zväčšená prostata, niekedy len nahromadenie tvrdej stolice v konečníku, ale aj kofeín, alkohol či diuretiká.

V SR trpia inkontinenciou desiatky tisíc ľudí. So starnutím obyvateľstva bude týchto pacientov pribúdať. Urológ či gynekológ vedia poradiť a  takáto návšteva môže presne stanoviť diagnózu: či ide o problém ochabnutých svalov panvového dna, zápalový proces močového ústrojenstva  alebo iný zdravotný problém,“ spresňuje prof. MUDr. Švihra.


Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!


S vekom súvisia  zmeny v obličkách a močovom mechúre

Obličky sú súčasťou močového systému nášho tela, ktorý zahŕňa močový mechúr, močovú trubicu a močovody. Ako človek starne, menia sa aj obličky a močový mechúr, čo môže ovplyvniť ich funkciu. Medzi zmeny  vo funkcii obličiek, ktoré súvisia s vekom patrí znižovanie  množstvo tkaniva v obličkách, úbytok filtračných jednotiek (tzv. nefrónov), ktorých úlohou je filtrovať nečistoty z krvi, ale aj tvrdnutie ciev, ktoré zásobujú obličky, čo spôsobuje, že sa krv čistí pomalšie.

S pribúdajúcim vekom dochádza k zmenám v močovom systéme. Menia sa steny močového mechúra, znižuje sa ich elasticita, čo zapríčiňuje, že močový mechúr neudrží také množstvo moču ako predtým. Svaly močového mechúra oslabujú. Močová trubica sa môže zablokovať. U žien sa môže stať, že oslabené svaly panvového dna spôsobia prolaps, teda močový mechúr alebo vagína „vypadnú“ zo svojej pozície. U mužov zvykne  byť močová rúra blokovaná zväčšenou prostatou. Vo veku nad 60 rokov trpí inkontinenciou 25% ľudí a nad 80 rokov je to až 55 % seniorov,“ hovorí mim. prof. MUDr. Ivan Bartošovič, PhD.

U zdravých ľudí aj napriek vyššiemu veku zostáva funkcia obličiek a mechúra rovnaká. Zmeny nastávajú najmä kvôli chorobe, užívaniu liekov a iných udalostí, ktoré môžu ovplyvniť fungovanie obličiek.

S vekom stúpajú nasledovné riziká súvisiace s močovým mechúrom a obličkami:

  • Problémy súvisiace s kontrolou močového mechúra – inkontinencie (neschopnosť zadržať moč, teda problémy s únikom moču) alebo retencia (neschopnosť úplne vyprázdniť mechúr)
  • Zápaly močových ciest a močového mechúra
  • Chronické choroby obličiek

Prof. MUDr. Ján Švihra, PhD. zdôrazňuje: „Je  dôležité kontaktovať lekára, keď má pacient podozrenie na zápal močových ciest, ktoré sa môžu prejavovať horúčkami alebo zimnicou, pálením pri močení, extrémnou únavou či bolesťami v krížoch. V prípade, že máte veľmi tmavý moč alebo uvidíte krv v moči, pri problémoch vymočiť sa, ale aj keď močíte  častejšie ako obvykle a keď dochádza k náhlemu nutkaniu na močenie.“

Zdravým životným štýlom, dostatkom pohybu, oddychu, primeraným stravovaním je možné udržať sa v dobrej kondícii, dobrom zdraví do veľmi vysokého veku.

Inkontinencia sa nevyhýba ani športovcom, ale cvičiť neprestaňte – povieme vám ako na to! Cvičenie s vysokou intenzitou fyzickej aktivity  môže byť aj u 20-ročných žien rizikovým faktorom.

Fyzioterapeutka PhDr. Magdaléna Hagovská, PhD., Cert. MDT, vysvetľuje: „Cvičenie s vysokou mierou fyzickej aktivity predstavuje nadmerný tlak  na svaly panvového dna, ktoré sú extrémne napínané a následne dochádza k ich oslabeniu.  Zvyšuje sa riziko vzniku úniku moču.  V rámci výskumu sme mierne ťažkosti s únikom moču  zaznamenali u 72 (14,3%) športovkýň z celkového počtu 503 športovkýň,  s priemerným vekom 21,14 roka.  Každá 7. športovkyňa v sledovanom súbore udala ťažkosti s únikom moču počas vykonávania vysokej  intenzity športovej aktivity. Športovkyne tiež nie sú informované, že existuje vzťah medzi zvýšenou fyzickou aktivitou a únikom moču.“

Pozor na silové cvičenia a skoky

Dr. Hagovská a spolupracovníci tiež zistili, že športovkyne, s odmeranou vysokou intenzitou fyzickej námahy majú až 2,5 násobne väčšiu šancu dostať inkontinenciu moču, v porovnaní s nešportovkyňami. Je dokázané, že intenzívna fyzická aktivita vykonávaná 3-krát do týždňa po dobu jedného roka u bezdetných žien je porovnateľná so záťažou počas tehotenstva a pôrodu. K rizikovým športom patria také, ktoré obsahujú skoky, napr. na trampolíne, alebo silové cvičenia – napr. fitness, cross-fit a pod.  Vyššie percento inkontinencie je u atlétok, basketbalistiek a volejbalistiek. Ženy, ktoré vykonávajú tréning s vysokou intenzitou fyzickej aktivity, by mali po každej hodine tréningu uskutočniť  5 – 10 sťahov panvového dna, aby maximálne a rýchlo stiahli  svaly panvového dna počas výskokov.

Kľúčom je robiť cvičenie správne. Až 30 % žien robí kontrakcie nesprávne. Následkom môže byť žiadny efekt cvičenia alebo zhoršenie príznakov. V prípade pochybností vyhľadajte odbornú  pomoc  špecializovaného fyzioterapeuta,“ odporúča  Dr. Hagovská.  

K dispozícii je  DVD s cvikmi zameranými na precvičovanie panvového dna a tiež brožúry a letáky.

Počúvajme signály svojho tela

Inkontinencia sa môže vyskytnúť u všetkých vekových kategórií a nepodceňujme ju.

„Majme sa v moci, inak budeme v ne-moci.  Sme to my, kto to „má v moci“. So svojim telom žijeme od narodenia a poznáme ho lepšie, ako ktokoľvek iný. Počúvajme jeho signály. Únik moču je jedným z nich. Hovorí nám, že máme oslabené svaly panvového dna alebo zápal močových ciest. Lekár nám môže poradiť, pomôcť. Je potrebné si uvedomiť, že iba vďaka našej aktivite, správnej diéte a vhodnému cvičeniu, vieme únik moču vyriešiť. Veci sú v našich rukách,“  vyzdvihuje posolstvo Týždňa kontinencie M. Laščeková.

Čítajte tiež: Nepriateľ menom citrónová voda, ktorý sa vám môže vypomstiť: Prečo na ňu v lete radšej zabudnúť!

2017-06-19 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia