Je nenápadná a po niekoľkých rokoch môže spôsobiť smrť: Ako bojovať proti infekcii HPV!

Karcinómy spojené s HPV sú príčinou takmer 10 % všetkých úmrtí spojených s onkologickým ochorením u žien.
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-15 18:00:00

Až 80 % sexuálne aktívnych ľudí sa počas svojho života stretne, a často opakovane, s infekciou HPV. Väčšinou samovoľne odznie, ale u približne dvadsiatich percent infikovaných dochádza k zdravotným problémom.

Tie sa vyvíjajú nenápadne, bez zvláštnych príznakov, ale po niekoľkých mesiacoch či rokoch môže infekcia prepuknúť do zdravie ohrozujúceho alebo smrteľného ochorenia. Onkogénne typy ľudského papilomavírusu môžu viesť k rozvoju závažných ochorení u mužov a žien. Karcinómy spojené s HPV sú príčinou takmer 10 % všetkých úmrtí spojených s onkologickým ochorením u žien. Snaha o zníženie počtu ochorení spôsobených HPV, a tým aj zbytočných úmrtí a zdravotných komplikácií, je jedným z hlavných cieľov novovzniknutej edukačnej a diskusnej platformy HPV College na Slovensku.

Odborníci sa spojili proti HPV

Ochorenia spojené s infekciou HPV (Human Papilomavirus = ľudský papilomavírus) sú pre pacientov aj lekárov značnou zdravotnou, sociálnou a ekonomickou záťažou. O rizikách a možnostiach ochrany proti ochoreniam spôsobeným HPV mnoho ľudí nemá dostatočné a správne informácie, a preto nevyužívajú všetky formy dostupnej prevencie, prostredníctvom ktorej je možné rozvoju HPV ochorení zabrániť alebo ich včas liečiť. Prevencia, edukácia a podpora laickej aj odbornej verejnosti, i medziodborová a medzinárodná spolupráca sú ciele Občianskeho združenia HPV College, ktoré práve vzniklo na Slovensku.

„HPV sa týka každého z nás. Môžeme sa brániť, ale musíme vedieť ako,“ hovorí prof. MUDr. Ján Danko, CSc., zakladajúci člen HPV College a predseda Slovenskej gynekologickej a pôrodnickej spoločnosti SLS (SGPS SLS).

Znalosť problematiky je základom prevencie. Dnes je už evidentné, že HPV infekcie sa netýkajú len najrozšírenejšieho onkologického ochorenia – rakoviny krčka maternice. Nákaza vysokorizikovými typmi HPV môže spôsobiť karcinóm vagíny, penisu, vonkajších genitálií, análneho otvoru, ale aj karcinómy v oblasti hlavy a krku, ktorých počet sa stále zvyšuje,“ dodáva.

Okrem toho nízko rizikové typy HPV spôsobujú polypy dýchacích ciest a genitálne bradavice – ochorenie, ktorého výskyt dramaticky rastie. HPV College preto spolupracuje s lekárskymi odborníkmi z rôznych špecializácií ako gynekológia, pediatria, ORL, infektológia, urológia či dermatovenerológia.

„Všetci ľudia by mali vedieť, aké ochorenia HPV infekcia môže spôsobiť a čo majú robiť, aby im predchádzali. Cieľom HPV College je čo najkvalitnejšie a najzrozumiteľnejšie informovať lekárov aj pacientov a podporovať ich vo využívaní preventívneho programu založeného na ich vzájomnej spolupráci,“ hovorí doc. MUDr. Martin Redecha, PhD., ďalší zo zakladajúcich členov HPV College, podpredseda SGPS SLS.

Najrozšírenejšia pohlavná infekcia na svete a s ňou spojené ochorenia

Až 99 % prípadov rakoviny krčka maternice je spôsobených vírusom HPV. Ide o druhý najčastejší karcinóm u žien vo veku 15 až 44 rokov s celosvetovým výskytom viac ako 530 000 nových prípadov ročne a 270 000 úmrtí ročne. Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice 600 žien a 230 žien na toto ochorenie umiera.


Zahodíme opaľovacie krémy? Zmena správania pod vplyvom slnečného žiarenia!


Príčiny tohto stavu vidíme najmä v nedostatočnom využívaní preventívnych gynekologických prehliadok, ktorým sa podrobí na Slovensku ročne menej ako tretina žien. Ženy postihnuté rakovinou krčka maternice prichádzajú k lekárovi často po 10 a viacročnej absencii preventívnych vyšetrení. Prichádzajú väčšinou už s neklamnými znakmi rozvinutého ochorenia. Liečba ochorenia v neskorých štádiách býva náročná a nie vždy je úspešná,“ konštatuje doc. MUDr. Martin Redecha, PhD.

Výskyt genitálnych bradavíc ako najčastejšieho dôsledku infekcie HPV (typy 6 a 11) sa za posledných 10 rokov najmä u mladých ľudí zvýšil 4x, čo potvrdila aj štúdia z Českej republiky. Rovnaké typy vírusu spôsobujú aj papilomatózu hrtanu – bradavičnaté výrastky v hrtane a na hlasivkách. V súčasnosti sa dramaticky zvyšuje aj počet ľudí s nádormi hltanu a mandlí. Výskyt rakoviny v oblasti hlavy a krku je 3x vyšší ako pred 20 rokmi.

Genitálne bradavice neohrozujú priamo život, ale zásadne znižujú jeho kvalitu, narušujú intímny život a partnerské vzťahy. Podobne ako papilomatóza hrtanu, ktorá spôsobuje ťažké poruchy hlasu. Výrastky v oblasti hrtanu a hlasiviek môžu byť príčinou porúch dýchania a pocitov dusenia. Zákroky sa musia často vykonávať v celkovej anestézii. Liečba týchto ochorení je veľmi nepríjemná a jedna návšteva u lekára väčšinou nepostačuje. Tieto ochorenia navyše často recidivujú. Ich výskyt v populácii sa v posledných rokoch výrazne zvýšil,“ uvádza MUDr. Jozef Adam, PhD., ďalší zo zakladajúcich členov HPV College a primár oddelenia gynekológie FNsP J.A.Reimana v Prešove.

Mýty, omyly, strach a hanba

HPV ochorenia napádajú predovšetkým intímne partie ľudského tela, hovoriť o nich je preto často zložité a niektoré ťažkosti zostávajú tabu – mnoho ľudí sa o problémoch hanbí hovoriť so svojimi blízkymi alebo dokonca so svojím lekárom. Pritom práve informovanosť je predpokladom úspešnej prevencie.

„Za nízku účasť verejnosti v preventívnych programoch môže okrem iného nevedomosť, zábrany a hanba. Obavy z výsledkov skríningu bývajú ďalším dôvodom, kvôli ktorému ženy vyšetrenia zvyčajne odkladajú. Pritom ani abnormálny výsledok neznamená koniec všetkým nádejam. Ženy vnímajú správu, že ich prvotný test (cytológia z výteru krčka maternice) nevyšiel ideálne, s úzkosťou, pričom jediné, čo z takej správy priamo vyplýva, je nutnosť spresňujúcich vyšetrení, prípadne neveľkých liečebných zákrokov bez výrazných anatomických strát,“ hovorí MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., hovorca HPV College v Českej republike a predseda Českej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti ČLS JEP.

Ochorení a zdravotných komplikácií spôsobených HPV je medzi ľuďmi čoraz viac. Preto sa zvyšuje počet otázok o prevencii, možnostiach očkovania, liečbe a diagnostike ochorení.

V dobe elektronických diskusných portálov vzniká mnoho chybných, zmätených či pomýlených výkladov. Expanzia informácií je obrovská. HPV College a ich internetová poradňa zaručujú vďaka kolektívu lekárov zaoberajúcich sa touto problematikou zdroj odborných lekárskych informácií. Je prekvapivé, koľko otázok sa objavuje. Najčastejšie sa muži aj ženy pýtajú na cesty šírenia infekcie, očkovanie proti HPV a spôsobe liečby už získaných lézií krčka maternice či genitálnych bradavíc. Časť otázok ukazuje významný vplyv infekcie HPV na partnerské vzťahy a sexualitu,“ dodáva MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D.

Čítajte tiež: Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!

2017-06-15 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia