Dr. Igor Bukovský radí: Takto zvládnete postmenopauzu oveľa ľahšie!

Nedajte príznakom postmenopauzy šancu!
Zdroj: pixabay.com
2017-06-14 14:00:00

Ľudský život má určité etapy. Existuje jeden okamih, ktoré pre väčšinu žien nepatrí k tým najjednoduchším. Mnohými nenávidená menopauza. Niet divu, nasledujú po nej nepríjemné fyzické prejavy, vrátane návalov tepla, búšenia srdca či zvýšeného potenia. Ako zmierniť príznaky?


Pre mnohé ženy už len vyslovenie "menopauza" vyvoláva desivé predstavy! Uzatvára plodné obdobie a nastavuje ďalšiu životnú dekádu. Toto obdobie vie ženu privítať naozaj nepríjemným spôsobom. Po menopauze, teda v postmenapauzálnom období, kolíše hladina estrogénu a iných hormónov, čo má na svedomí nepríjemné spúšťače ako návaly tepla, nočné potenie, nespavosť.

Keď vám skončí posledný menzes, t.j. najmenej 12 mesiacov po ňom nenastane žiadny ďalší, ani len drobné krvácanie, je to tu. Prišla menopauza. Je to teda ten okamih, keď je definitívne skončené plodné obdobie života. Nasleduje postmenopauza. Ako sa popasovať s jej neželanými príznakmi, ktoré komplikujú život?

Čo pomôže?

Nečakané návaly tepla sú síce prirodzené, no v tomto období vás obťažujú čoraz častejšie. V prvom rade je dobré identifikovať spúšťače návalov a nájsť vinníkov. Najčastejšími sú horúce jedlá alebo nápoje, káva, alkohol, pikantné jedlá, horúci vzduch, ale aj zažívanie stresových situácií. Bojujete s kilogramami navyše? Môžete si byť isté, že je za návalmi tepla vaša obezita či nadváha. Nadmerné množstvo podkožného tuku pôsobí ako izolátor, ktorý bráni prirodzenému ochladzovaniu tela. Oplatí sa udržiavať si svoju hmotnosť a ak sa vám vymkla spod kontroly, schudnite.

"Nasýtené mastné kyseliny spôsobujú kontrakciu drobných ciev. Keď v takej chvíli vaše telo znovu strekne do obehu nečakane väčšiu dávku estrogénu, stiahnuté cievy sa prudko roztiahnu a vy sa cítite ako na rovníku," upozorňuje Dr. Igor Bukovský na konzumáciu mastných jedál.

Veľmi účinnou metódou prevencie návalov tepla je hlboké dýchanie, ktoré podporuje prirodzenú relaxáciu ciev. Praktizujte to hocikedy počas dňa, pomaly a hlboko dýchajte, no pozor na intenzitu, aby sa vám nezačala točiť hlava.

Na zmeny nálady či podráždenosť je výborný dostatok spánku a taktiež prírodné prostriedky ako ľubovník bodkovaný, ďatelina lúčna a ženšen. Aj v tomto prípade stavte na nejakú relaxačnú techniku, napr. dychové cvičenia.

Ak chcete riešiť svoje menopauzálne problémy bez hormonálnej liečby, zaraďte do svojej stravy sóju, tofu a iné potraviny s veľkým obsahom fytoestrogénov. Pridávajte si každý deň do stravy 2-4 PL mletých ľanových semienok a zvoľte si kvalitný výživový doplnok so štandardizovaným obsahom fytoestrogénov.

Zdravá strava a pohyb sú základ

Menopauza niekedy pripomína tehotenstvo. Kvôli hormonálnym výkyvom sa nežnejšiemu pohlaviu menia chute a rastie brucho. Ak chce byť žena zdravá, musí dbať na zloženie jedálneho lístka. Alfou a omegou je zdravá strava a pravidelný pohyb, ktoré eliminujú pocit nafúknutého brucha. 

Čo sa deje v našom organizme pri tráviacich problémoch?  Ako riešiť nepríjemný pocit nafúknutého brucha? Pozrite si najnovší pohľad na príčiny porúch trávenia a stavov, ktoré môžu mať trvalé následky:

"Pravidelná fyzická aktivita nielenže prirodzene podporuje vyprázdňovanie stolice, ale uvoľňuje stres. Vieme, že stres spôsobuje narušenie trávenia, vrátane narušenia črevnej mikrobioty a zápalu sliznice," povedal Dr. Bukovský.

Riešte svoj stres lepšie. Ten má totiž vplyv na tráviaci trakt a stojí za nepríjemnými problémami ako je nafukovanie, bolesti či kŕče. A to je to posledné, s čím by sa žena po menopauze chcela stretnúť. "Toto všetko môže končiť aj rakovinou pankreasu, žalúdka, pečene, hrubého čreva, alebo rakovinou lymfatického systému. Nestraším, konštatujem. Tráviaci systém naozaj nie je pec, ktorá spáli hocičo, hocikedy a hocikoľko," upozorňuje Dr. Igor Bukovský.

Taktiež jedzte trikrát denne a nezabúdajte na potraviny s obsahom vlákniny.

"Dostatok vlákniny v strave podporuje nielen rast tých najlepších baktérií, ale podporuje črevnú hygienu a vyprázdňovanie stolice," dodal Dr. Bukovský a pokračuje: "Jedzte čo najviac prirodzených potravín, ktoré strávili v nejakej továrni na potraviny čo najmenej času."

Ďalšou radou od odborníka je pestovať vďačnosť za svoj život. Pripomeňte si každý večer dve-tri veci, za ktoré ste vďačná. "Nechajte sa prekvapiť, ako sa začne zlepšovať vaše trávenie aj vaše emócie – a tým celý život."

Nezabúdajte, že ak prijmete zmeny, ktoré prináša táto fáza života, ľahšie ich zvládnete. Dajte negatívne pocity bokom, bude to oveľa jednoduchšie a menej bolestivejšie.

Či už máte tráviace problémy alebo vás trápia iné zdravotné ťažkosti, treba to riešiť! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke  www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

2017-06-14 14:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia